Hlavní obsah

Jirásek: Do Vancouveru vysíláme výpravu s nejsilnějšími ambicemi v historii

PRAHA

Nejsilnější nejen v počtu účastníků, ale také ve výsledkových ambicích je podle předsedy Českého olympijského výboru Milana Jiráska výprava, jejíž složení ve čtvrtek jednoznačně schválilo plénum ČOV. Kolik cenných kovů by tedy měli čeští sportovci přivézt, aby naplnili očekávání?

Foto: Václav Mudra

Předseda ČOV Milan Jirásek

Článek

„Posíláme největší výpravu, ale zároveň i nejsilnější v historii, co se týče ambicí. Máme řadu aspirantů na stupně vítězů, já osobně bych byl spokojený se třemi, čtyřmi medailemi. Samozřejmě ale budu rád za každý cenný kov navíc,“ řekl Jirásek novinářům po hlasování pléna ČOV.

Čtyři medaile (1 zlato, 2 stříbra a 1 bronz) přivezli čeští reprezentanti i z posledních her v Turíně, největší medailová sklizeň zatím proběhla v Sarajevu 1984, kde československá výprava získala šest cenných kovů. „Pokud v té ohromné konkurenci získáme stejně medailí jako v Turíně, tak to bude velký úspěch. Vše navíc by bylo fajn, nadějí je hodně. Ale buďme střízliví,“ zůstává realistou šéf olympijské mise František Dvořák.

Erbanová žolíkem

V roli největší medailové naděje odletí za oceán rychlobruslařka Martina Sáblíková, jejíž ambice se upínají na závody na 3 a 5 kilometrů. „Překvapit ale může i Martinina kolegyně Karolína Erbanová. Je obdivuhodné, jak se během pár let z vynikající hokejistky stala skvělá rychlobruslařka. Erbanová je žolíkem české výpravy, a když jí to nevyjde letos, tak za čtyři roky v Soči to klapne určitě,“ je přesvědčen Jirásek.

Již ve středu odcestoval do zámoří běžec na lyžích Lukáš Bauer, který chce atakovat zlato v maratónském závodě na 50 kilometrů a bez šancí není ani na kratších distancích. „Myslím, že příjemně nás může překvapit i sprinterská dvojice Koukal-Kožíšek,“ poznamenal Jirásek k vyhlídkám svěřenců trenéra Miroslava Petráska.

Reálné naděje na cenný kov vidí šéf olympijského výboru také u českých hokejistů. „Před čtyřmi lety jsme v Turíně vybojovali bronz, šanci na medaili vidím i letos. V nominaci jsou jak zkušení hokejisté, tak mladí hráči hýřící svou bojovností,“ je přesvědčen Jirásek.

Další z adeptů se rekrutují mezi lyžaři a snowboardisty. Ambice Šárky Záhrobské a Tomáše Krause jsou jednoznačné, další naděje ale brzdí zranění. „Boulařka Nikola Sudová a snowboardcrossař Michal Novotný měli smůlu. Uvidíme, jak to půjde,“ podotkl Jirásek.

Nominace odpovídá filozofii

V konečné nominaci pro XXI. zimní olympiádu nakonec figuruje 88 jmen, o tři víc než se představilo před čtyřmi lety v Turíně. Šanci ale mají ještě náhradníci: Mezinárodní lyžařská federace bude schvalovat dodatečné nominace na jméno 25. ledna a kvóty bude rozšiřovat i Mezinárodní sáňkařská federace. Definitivní počet účastníků výpravy bude potvrzen 30. ledna na registračním mítinku ve Vancouveru.

Je počet sportovců adekvátní vůči reálným nadějím na umístění? „Komise pro sport o složení výpravy hodně diskutovala. Nakonec ale podpořila naši tradiční filozofii, že kdo se v obrovské mezinárodní konkurenci dostane do kvóty, tak má morální právo být nominován. Nějaký purista to bude určitě kritizovat, ale není to jen o medailích a umístění do osmého místa. Je to o reprezentaci českého sportu,“ míní Dvořák.

Většina české výpravy odlétá do Vancouveru 4. února a vedení již pracuje na rozdělení pokojů v olympijské vesnici v centru her i ve Whistleru. Tajemstvím je zatím obestřena volba vlajkonoše, který půjde v čele českého průvodu při slavnostním zahájení. „Nesmím ani naznačovat a prozradím to až 11. února, aby to u nás noviny stihly otisknout 12. února v den zahájení. Máme tři kandidáty, kteří jsou touto rolí poctěni a rádi by ji vzali,“ dodal Dvořák.

Reklama

Související témata: