Hlavní obsah

Běžci na lyžích jedou v Kanadě podle plánu

SILVER STAR/PRAHA

Už týden závěrečné předolympijské přípravy v kanadském středisku Silver Star mají za sebou čeští běžci na lyžích. Příjezd družiny kouče Miroslava Petráska do dočasného útočiště sice zkomplikovala zatoulaná zavazadla, jinak jde ale náročný trénink podle plánu a bez zdravotních komplikací.

Foto: Armando Trovati, ČTK/AP

Český běžec na lyžích Lukáš Bauer na archivním snímku při Tour de Ski.

Článek

Největší česká běžecká naděje na olympijskou medaili Lukáš Bauer si podmínky na přípravu pochvaluje. Martin Koukal si stěžuje jen na skutečnost, že není moc možností jak trávit volný čas.

První dva dny čeští reprezentanti jen lehce trénovali na výborně připravených tratích, upravených je celkem 105 kilometrů. "Prostě bomba," prohlásil Koukal. "Úžasně vypadají i sjezdovky, ale to si musím nechat zajít chuť," uvedl Bauer na svých internetových stránkách.

Zpočátku všichni lyžovali jen lehce a snažili se aklimatizovat na devítihodinový posun. "Za dva dny jsem byl skoro v pohodě. Možná prospělo, že jsem se snažil celou cestu neusnout a jít spát až podle místního času," řekl Bauer.

Také Koukal se na rozdíl od dalších členů týmu aklimatizoval rychle. "I když je to zatím znát. Sice naspím dost, ale často se budím a ráno jsem naprosto čilej už kolem půl sedmé, což je na mě brzo," uvedl na svém webu Koukal. "Ale proti některým kolegům jsem na tom ještě fantasticky dobře."

Hamburgerům se vyhýbají

V druhé polovině úvodního týdne kouč Miroslav Petrásek naordinoval svěřencům i náročnější a rychlejší tréninky a posilování. "Denní čistý čas tréninku byl až pět hodin. To je v takové výšce, myslím, až až," glosoval Bauer nadmořskou výšku kolem 1700 metrů nad mořem. Zdravotní neduhy se mu vyhýbají. "Musím to zaklepat," prohlásil vítěz Tour de Ski.

Malým problémem po běžce je skutečnost, že nemají moc pestrý jídelníček. "Nejběžnější jsou tady různé hamburgery na všechny možné způsoby, čemuž se snažíme vyhýbat," uvedl Bauer. "A také skoro vůbec nepoužívají sůl, takže většina je tak nějak bez chuti, takže následuje neustálé dochucování, ale nakonec to vždy nějak dobře dopadne," líčil obhájce olympijského stříbra z Turína.

Pro Koukala jsem dlouhé hodiny, kdy netrénuje, nebo když je den volna. "Pak se to docela vleče. Nejhorší jsou večery," posteskl si bývalý mistr světa. Kvůli časovému posunu nemůže být moc často v kontaktu s rodinou a známými v Čechách. "Takže surfujeme na internetu a dívám se na filmy."

V Silver Star bude běžecká reprezentace do 4. února, potom se letecky přesune do Vancouveru a nastěhuje se do olympijské vesnice ve Whistleru.

Reklama

Související témata: