Hlavní obsah

Záhrobská bude v Nakisce hledat olympijský šmrnc

Pavel NovotnýSport.cz

Pouhých pět dnů se po víc než měsíčním harcování ohřeje doma lyžařka Šárka Záhrobská a již ve středu se brzy pětadvacetiletá závodnice vydá na olympijskou misi do Kanady. Svou pouť odstartuje závěrečným tréninkovým soustředěním v Nakisce, kde bude ladit formu na boje o medaile.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Lyžařka Šárka Záhrobská se svým maskotem před odjezdem na OH ve Vancouveru.

Článek

Záhrobská po listopadovém triumfu ve slalomu Světového poháru v Aspenu nedokázala v pokračující sezóně znovu vystoupit na stupně vítězů a přiznává - přestože potvrdila svou pozici mezi elitou - že měla vyšší cíle. „Umístění nebyla tak špatná, ale chtěla jsem útočit na stupně vítězů a malý glóbus ve slalomu. Ten letos nebude, na Marii Rieschovou ztrácím už víc než sto bodů,“ líčila při pondělním setkání s novináři.

Jak sama říká, chybí jí mezi tyčemi šmrnc. „Budu se při tréninku snažit navázat na Aspen a dát do jízdy dynamiku a mrštnost. Lyžování nemá logiku. Někdy se daří a nevíte proč, jindy se nedaří a taky nevíte proč,“ poznamenala. Své olympijské šance ale nijak nesnižuje. „Slalom je o jedné bráně, kde můžete chytit špicara a končíte. Závod je padesát na padesát a tak by to bylo, i kdybych vyhrála poslední čtyři slalomy. Patřím mezi favoritky, ale takových je nás celá řada,“ má jasno.

Přinese štěstí maskot od dětí?

Do Česka se Záhrobská vrátila po víc než měsíčním cestování v pátek a víkend věnovala především odpočinku. Zkraje týdne je už ale opět v jednom kole. „Za oceán přepravujeme půl tuny materiálu, logistika není jednoduchá. Usilovně přemýšlím, co vzít s sebou, do Evropy by se vracelo pro zapomenuté věci velmi těžko. Musím ale poděkovat Českému olympijskému výboru, který mi umožnil kompletní tříčlenný doprovod,“ vzkázala s povděkem vedení ČOV.

V pondělí se stačila ještě sejít s dětmi z dětského domova, jimž na dálku vypomohla dražbou své přilby. „Nemohla jsem se bohužel zúčastnit jejich lednového závodu, který byl za utržené peníze uspořádán. Oběd s nimi byl ale velice příjemný a dostala jsem od nich olympijského maskota, který mi má přinést štěstí,“ pousmála se nad ručně šitou panenkou s lyžemi.

Do dějiště her přiletí Záhrobská 10. února, o čtyři dny později ji čeká první závod - superkombinace. Královská disciplína české lyžařky - slalom speciál - se jede 26. února. „Udělám všechno pro to, abych uspěla. Jakákoliv medaile by byla ohromný úspěch a byla bych moc spokojená. Uvidíme po závodu. Třeba řeknu, jsem spokojená s pátým místem,“ uzavřela jedna z českých nadějí.

Reklama