Hlavní obsah

Jezdila jako nezraněná, těšilo trenéra Sudové

Pavel NovotnýSport.cz

Víkendový test v Německu přinesl optimismus. Nikola Sudová poprvé sjela svah s boulemi a podle jejího trenéra Radka Herota nebylo viditelně patrné, že se na sjezdovce pohybuje lyžařka s utrženým zkříženým vazem. „Třetí jízda už byla skoro závodní,“ těšilo kouče sedmadvacetileté závodnice.

Foto: Ivana Roháčková

Boulařka Nikola Sudová s trenérem Radkem Herotem

Článek

Sudová si v Oberstdrofu a Oberjochu vyzkoušela i skoky, podle Herota je zatím velmi obtížné určit, jak moc ji bude zranění limitovat při olympijském závodu. „To v tuhle chvíli nedokážu říct. Při tréninku jsme zkusili i helikoptéru a nebyl s ní problém. Při rovných skocích si Nikola bude muset hledat správný oblouk, aby dopadala na zdravou nohu a udržela to. Když pojede technicky správně, tak by ji zranění příliš limitovat nemělo, což potvrdili i lékaři,“ vysvětlil Herot novinářům při středečním setkání v Liberci.

Česká olympionička zvládla víkend jen s obstřikem bolavého kolene, další utišující prostředky brát nemusela. „Nikola se musela naučit ovládat jinak lyži. Dřív šel pohyb z kolene, nyní vychází z kotníku a kyčle a mozek musí vyslat do nohy jinou informaci. Museli jsme to vyzkoušet s obstřikem i bez. Zatím ho potřebovala, ale může se stát, že ani potřeba nebude, že ji to bolet nebude. Máme ještě deset dní a v těle se může spousta věcí změnit. K lepšímu, i k horšímu,“ upozornil Herot s tím, že na sjezdovce nebylo zranění Sudové znát. „Třetí jízda už byla skoro závodní, vizuálně nebylo poznat, že je zraněná,“ pochvaloval si.

Šance na postup do finále? 50 na 50

Ještě před několika týdny dával Herot své svěřenkyni 90procentní šanci na zisk olympijské medaile, aktuálně i přes pozitivní vývoj odhaduje poloviční šanci na postup do finále.

„Před úrazem byla Nikola ve skvělé formě. Teď má šanci na postup do finále padesátiprocentní. Ale ještě máme deset dnů, spousta věcí se dá ještě udělat. Musíme doufat, že přijde štěstí v neštěstí, soupeřky zazmatkují... Finále je nejdůležitější krok, pak se může stát cokoliv,“ poznamenal kouč nejlepší české boulařky.

Sudová se se svým realizačním týmem přesouvá do Vancouveru ve čtvrtek v rámci hlavní olympijské výpravy a ani během dlouhého přeletu přes Atlantik neujde rehabilitaci. „Fyzioterapeuti mají připravené cviky i do letadla, aby koleno neochablo,“ líčil Herot.

V Kanadě se česká závodnice poprvé postaví na lyže 9. února, po dni volna pak absolvuje dva tréninkové dny. Olympijský závod mají boulařky na programu 13. února a Sudová by měla na svahu předvést nezměněnou sestavu. „Co jsem viděl v tréninku, tak není důvod to měnit. Takže helikoptéra a salto, uvidíme v jakých kombinacích,“ dodal Herot.

Reklama