Hlavní obsah

VIDEO: Hlavní část olympijského týmu nabrala směr Vancouver

Pavel Novotný, Veronika FeltováSport.cz

Hodně rušno bylo ve čtvrtek odpoledne v hale jižního terminálu na letišti Praha-Ruzyně. Vstříc olympijskému Vancouveru totiž vyrážela hlavní část českého týmu zahrnující osmačtyřicet sportovců a osmapadesát členů doprovodu. Na početnou výpravu čekal jedenáctihodinový let přes Atlantik a stěhování do olympijských vesnic ve Vancouveru a Whistleru.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bobisté tradičně ozdobili svá těla olympijským tetováním

Článek

Se sportovci se přišel na letiště rozloučit předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek a hodně zdaru popřál olympionikům také předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček.

Charterovým speciálem, do nějž se vedle početné skupiny vměstnalo také 9,5 tuny materiálu, se na cestu vydali alpští a akrobatičtí lyžaři, běžkyně na lyžích, biatlonisté, snowboardisté, skokani na lyžích, bobisté, sáňkaři, rychlobruslařka na krátké dráze Kateřina Novotná a krasobruslař Michal Březina. Nejtěžší zavazadla přivezli na letiště sjezdaři, u nichž náklad činil 250 kilogramů na jednoho, nejzdlouhavější odbavení čekalo biatlonisty, jejichž zbraně a střelivo pečlivě zkontrolovala letištní policie.

Přepravovaly se i hokejky pro Jágra

K výpravě se jako předvoj hokejového týmu připojili také maséři Petr Bílek s Pavlem Vlašicem a generální manažer František Černík, který do letadla nechal naložit šest holí určených pro největší hvězdu týmu Jaromíra Jágra. Většina materiálu pro hokejisty byla do Kanady vypravena s předstihem, podobně jako třeba vybavení bobistů, které putovalo za oceán lodí.

Na palubě nechyběla boulařka Nikola Sudová, kterou i během letu čekalo rehabilitační cvičení zraněného kolena. Ostatní sportovci se chystali strávit dlouhou pouť různě. „Něco si přečtu, pak budu asi spát,“ plánovala jedna z medailových nadějí a nedávná vítězka mistrovství Evropy ve víceboji Novotná. „Já se budu snažit spát co nejméně, kvůli aklimatizaci bych ráda přijela do Kanady unavená a zkusila normálně usnout,“ přemítala běžkyně na lyžích Kamila Rajdlová.

Po střechu naložený letoun Boeing 767 se nad Prahu vznesl před pátou hodinou odpolední a v dějišti her přistane ještě dnes po 18. hodině kanadského času. Výpravu na letišti přivítá vedení české mise v čele s jejím šéfem Františkem Dvořákem a sportovci se  poté přesunou do olympijských vesnice. Těžší to budou mít zástupci lyžařských disciplín, které bude čekat ještě dvouhodinový přejezd do Whistleru.

Druhá část českého olympijského týmu se vydá do Vancouveru přesně za týden 11. února. Sedmička nominovaných hokejistů z Evropy a trenér Vladimír Růžička pak odletí týž den ve vládním speciálu po boku premiéra Jana Fischera.

Reklama