Hlavní obsah

Sjezdař Bank velí: Teď žádná taktika, ale riziko

Václav ProcházkaPrávo

Už zřetelné kontury mají pro Ondřeje Banka olympijské tratě, dosud poněkud tajemné, velkým závoděním nepříliš poznamenané. A jasno má i v tom, s čím na sjezdovce ve Whistleru, kde už pár dní pobývá, vyrazí do boje. „V sezóně je to pořád o tom, taktizovat kvůli startovnímu číslu, kvůli bodům, na olympiádě ale všechno pojedu na sto procent s maximálním rizikem,“ velí český lyžař do boje.

Článek

Bank se těší na všechny disciplíny. Na velkých akcích udivoval dravostí už v minulosti. Na elitní desítku to stačilo při minulých hrách v kombinačním závodě, ve stejné disciplíně se pak vyšvihl na stupně ve Světovém poháru.

Rozlet ale přibrzdilo zranění: otevřená zlomenina holeně v Kitzbühelu. Část sezóny byla v háji. A pak i celá další. V téhle zimě se ale báječně vrátil. Sice se nedostal na stupně jako v Beaver Creeku v listopadu 2007, ale bodoval osmkrát a dostal se do finále SP v obřím slalomu. S nejlepšími se na závěr sezóny sveze v Ga-Pa. Coby první Čech si účast zajistil v bitvách seriálu. Coby juniorský mistr světa ve slalomu si kdysi finále zkusil také Filip Trejbal.

I tahle zima Bankovi přinesla zranění, ale s bolavou rukou se dál pouštěl do boje, jen hůlka se mu hůře držela. Místo fraktury na holeni jen občas zabolí, lyžařskou botu proto upravuje. „Ale není to nic vážného,“ vrací se k následkům karambolu.

I přes něj si v téhle zimě splnil jeden ze snů. „Sezóna už teď je vydařená. Finále Světového poháru považuji za úspěch,“ libuje si. Ale seriál může pouštět z hlavy. Teď chce přinejmenším zopakoval šesté místo z kombinace v Turíně. „Jestli budu horší, je to neúspěch,“ stanovuje si.

Na úvod ho ale čeká sjezd, disciplína, která málem uťala jeho kariéru. „Chci si to užít, nemám co ztratit,“ tvrdí. Sobotní závod bere i jako test pro následný kombinační sjezd. „V něm chci do třicítky, na co nejlepší pozici do slalomové části,“ kalkuluje lyžař z Rudy nad Moravou.

A též podnikatel. S brýlemi značky Vagus proráží na trhu. „Chytá se to i v Argentině a Chile,“ těší ho úspěch neobvyklého marketingového kroku. „A chci rozčísnout i nudný golfový byznys,“ rád by název spojený spíše s vizáží bezdomovců vrhl do dalšího sportu, který má rád a který je stále výsadou bohatší a hlavně noblesy dbalé klientely.

Reklama