Hlavní obsah

Snowboardistka Pančochová: Chci tam poslat svou nejlepší jízdu

Ať už olympijské hry skončí pro devatenáctiletou Šárku Pančochovou jakkoliv, snowboarding zůstane její životní láskou. Závodnice z Uherského Brodu vlétla mezi světovou elitu, třebaže ještě předloni ji znali jen snowboardoví nadšenci. Ve Vancouveru se nebude upínat k výsledku, ale ke kvalitě své jízdy. To jediné ji na snowboardingu zajímá. A k tomu jí má pomoci také kouč Martin Černík, elitní český freestylový a freeridový jezdec.

Foto: Miro Kuzmanovic, Reuters

Česká snowboardistka Šárka Pančochová

Článek

Šest let jí stačilo k tomu, aby se snowboardistka z města ležícího 200 metrů nad mořem stala juniorskou mistryní světa světa 2008 v disciplíně big air a aby letos v lednu jako první Češka v historii vyhrála v Kreischbergu závod Světového poháru v U-rampě. Navíc průběžně vede žebříček snowboardové federace TTR World Snowboard Tour.

"Ale vždy, když něco očekávám, tak to dopadne špatně. Takže žádná očekávání, jenom tam na olympiádě poslat moji nejlepší jízdu a budu spokojená," řekla spolupracovníkovi ČTK Pančochová.

Je ženou, co se zapomíná bát. Když začínala, otloukávala se o překážky, při skocích i v U-rampě. I to uchvátilo firmy, které jezdce sponzorují. Prvním důležitým člověkem jejího života byl trenér a manažer Jožin Toufar, který objevil její potenciál. Dnes jí pomáhají zejména Černík a další český snowboardista Jan Nečas, její přítel.

"Martin je super trenér. Hodně mi pomáhá v rampě, vybrat jízdu při závodech a taky mi občas řekne, že jsem nula, a to se pak snažím dvakrát tolik. On to sice nemyslí úplně vážně, ale mně to pomáhá," usmívala se Pančochová. "Honza je můj učitel triků na všech druzích překážek. Dokáže mě toho hodně naučit. Baví mě to s nimi. Každý z nich je úplně jiný a svým způsobem střelený," pochvalovala si letošní maturantka na technickém lyceu.

Kouč Černík věří, že by se ve Vancouveru mohla dostat do finále. "Je důležité, aby byla v psychické pohodě. Výkonnostně na to určitě má. A když se jí to podaří, tak může dosáhnout ještě výš. Nechci říkat žádná čísla, je to její první olympijský start, ale rozhodně ne poslední," uvedl.

Odvaha, to je deviza Pančochové. "Touha, to je to hlavní, co mě žene dopředu, ale jsem jenom člověk a taky mám strach," přiznala. "Teď už se mi ale už dlouho nestalo, že bych se před skokem bála. Vždycky si řeknu, že trik umím, a představím si, jak by měl vypadat ve vzduchu a na doskoku," popisovala.

I tak ale bývalá gymnastka riskuje a zkouší nové triky. Její skoky mají délku kolem 20 metrů, do nich je schopna zařadit nejrůznější rotace. Málem se jí to při tréninku vymstilo, na konci ledna si těsně před X-Games vykloubila loket. "Bylo to hodně bolestivé a nateklé, tak jsem se rozhodla závod vynechat, abych si víc nenarušila svůj program," řekla.

Do Vancouveru prý bude v pořádku. "Holky mají obecně hodně strach. To je asi největší chyba. Většinou to ale nechtějí ukázat, a tak dělají pořád stejné věci, které mají najeté. Spoustě holek to vystačí i na profesionální snowboarding. A to je další chyba. Já to dělám přesně naopak," prohlásila.

Nejraději má slopestyle, při kterém se při jízdě z kopce kombinují dlouhé skoky s triky a překonáváním překážek. Na olympiádě ale bude závodit v U-rampě, v níž vyhrála závod SP. "To jsem poprvé v životě slyšela hymnu, protože jsem něco dokázala. Byla jsem dojatá," vzpomínala.

Ještě předloni neměla nijak oslnivé výsledky. Loni ale už byla v seriálu TTR nejlepší juniorkou a v žebříčku osmou ženou. "Sbírání zkušeností v závodech nic moc," hodnotila se kriticky. Vytrvala, pracuje na sobě tvrdě, ráno je na svahu první a odchází mezi posledními. A letos už má věhlas i mezi největšími soupeřkami.

Snowboarding je však pro ni především vášní. "Je to nejlepší sport na světě. Jen ten pocit, když jedeš prašanem nebo skáčeš velký skok, je prostě neuvěřitelný," řekla. "Kromě toho se s lidmi, kteří se pohybují ve snowboardové komunitě, nikdy nenudím. Miluju snowboarding. Je to můj život a nikdy se ho nevzdám," dodala Pančochová.

Reklama

Související témata: