Hlavní obsah

Verner je fit a ve Vancouveru chce dokázat, že patří do špičky

PRAHA

Krasobruslař Tomáš Verner neprožívá zrovna vydařenou sezónu. Sice se mu podařilo probojovat se do finále Grand Prix, ale na mistrovství Evropy obsadil až desáté místo. Na olympiádě ve Vancouveru však chce dokázat, že stále patří do světové špičky, a je odhodlán bojovat o medaile. Jeho víru v dobrý výsledek posiluje i fakt, že je konečně zdravotně v pořádku.

Foto: Yuriko Nakao, Reuters

Krasobruslař Tomáš Verner během krátkého programu v Tokiu

Článek

"Od Nového roku jsem na tom dobře. Trénuju tak, jak mám," řekl Verner.

Čtvrtý muž z loňského světového šampionátu byl v druhé polovině minulého roku několikrát nemocný, což výrazně ovlivnilo jeho výkony. V posledních týdnech tak doháněl tréninkové manko. "Nevím, jestli jsem nahnal vše, ale připravoval jsem se bez úlev a podle plánu. Z toho mám velkou radost. Na ledě se cítím dobře a nemám problém dojet programy do konce, což je to hlavní, co jsme chtěli," podotkl třiadvacetiletý krasobruslař.

Evropský šampión z roku 2008 se momentálně připravuje v německém Oberstdorfu. Na rozdíl například od krajana Michala Březiny, jenž do Vancouveru odletěl již minulý týden. "Nechtěl jsem jet tak brzy a dělat z toho o tolik větší závod, než jsou ostatní. Chci k tomu přistupovat jako k jiným. Samozřejmě jsem si vědom, že se to úplně nepovede," uvedl Verner, který se do Kanady vydá až ve čtvrtek. Pozdější odlet zvolil i proto, že mu přesun na západ a následná aklimatizace nedělá problémy.

Na led i ve tři v noci

Přestože se připravuje v Evropě, simuluje si kanadské podmínky. Trénuje totiž v zámořských časech. Na led tak chodí v 19 hodin a ve tři ráno. "Obrátil jsem si celý den, aby si tělo zvyklo na zátěž ve stejnou dobu jako ve Vancouveru," popsal nápad jednoho ze svých trenérů Michaela Hutha. "Myslím si, že je správný nápad. Není to, jako když jsem ve Vancouveru, ale tělo si zvyká. Je to nástroj, který nemusí myslet, ale má dělat tehdy, kdy je to potřeba," řekl.

O Vernerovi se v minulých letech mluvilo jako o české medailové naději. Kvůli výsledkům v této sezóně mu ale mnozí nevěří. "Vím, jaká byla sezóna. Lépe než kdokoliv jiný. Začátek byl konečně dobrý, ale pak jsem měl zdravotní obtíže a nemohl jsem bojovat. Teď jsem zpět a mohu předvádět svoje prvky. Chci dojet do Vancouveru, podat devadesátiosmiprocentní výkon a počkat, co s tím udělají rozhodčí," uvedl rodák z Písku.

Po medaili stále pošilhává

Počítá s tím, že nervozita ovlivní i výkon ostatních soutěžících. "Nevím, kolik se tam bude skákat čtverných skoků, ale já pojedu se vším, co umím," řekl Verner.

Předem se nechce vzdát ani medailových ambicí. "Kdybych tomu nevěřil, tak bych nebruslil. Krasobruslení je sport, který mě baví, dělám ho i pro lidi, ale mám ambice. Něco, co mě žene dopředu. Nechci být desátý nebo patnáctý. Jak to dopadne, je něco jiného. Vím, že letos je to hodně poznamenané tím, co se mi přihodilo. Nemyslím si, že ostatní kluci dokážou jet o tolik lépe než já," uvedl.

Verner však zároveň přiznal, že některé nevydařené závody a hlavně zdravotní problémy byly depresivní. "Čtyři roky jsem se připravoval na tuhle sezónu a najednou přišlo něco se zdravím a čára přes rozpočet. Na druhou stranu je dobré vědět, že to asi nebylo mojí vinou. Prošel jsem tím, a přesto jsem závodil. Nevzdal jsem se," podotkl Verner.

Osmnáctého muže z minulých olympijských her v Turíně čeká první větší zážitek spojený s Vancouverem už při cestě do dějiště her. Poletí totiž vládním speciálem premiéra Jana Fischera společně s hokejisty v čele s Jaromírem Jágrem. "Je to zpestření. Těším se na to. Je to další zážitek k olympiádě," dodal Verner, který je jedním z kandidátů na vlajkonoše české výpravy při slavnostním zahájení.

Reklama

Související témata: