Hlavní obsah

VIDEO: Martině se splnil životní sen, vypráví šťastná maminka Sáblíkové

ŽĎÁR NAD SÁZAVOU

Asi největší výbuch radosti zazněl téměř přesně o půlnoci ve Žďáru nad Sázavou poté, co rychlobruslařka a tamní rodačka Martina Sáblíková získala olympijské zlato. Doma u televize své dceři fandila maminka Eva spolu se svou sestřenicí Maruškou, jejím manželem Josefem a jejich dvěma malými dcerkami.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Eva Sáblíková (vpravo), matka rychlobruslařky Martiny Sáblíkové, sleduje ve Žďáru nad Sázavou přenos ze závodu na 3000 metrů.

Článek

„Holky, kterým je dva a pět roků, Marťu znají od narození, a tak ji hned poznaly a vydržely s námi fandit až do konce,“ řekla šťastná Sáblíková, která toho poslední dvě noci moc nenaspala. „Byla jsem strašně nervózní, zkoušela jsem uklízet, ale nemohla jsem se na nic soustředit,“ svěřila se.

Ve zlato prý začala věřit asi dvě kola před cílem poslední jízdy. „Ze začátku mi trochu zatrnulo, když tam soupeřky měly rychlejší časy než Marťa, ale pak už jsem věděla, že je zlato doma. Je to fantastický pocit najednou vidět Marťu běžet s českou vlajkou nad hlavou. Splnil se jí největší sen, kterému podřídila celý život,“ svěřila se Eva Sáblíková s prvními pocity bezprostředně po Martinině životním závodě. Bratr Martiny Milan fandil starší sestře v Itálii, kde se připravuje na juniorské mistrovství světa.

Dceři po návratu nachystá překvapení

Maminka olympijské vítězky po závodě napjatě čekala, až jí dcera zavolá. „S Martinou jsem mluvila asi o půl čtvrté ráno. Volala mi hned jak to to bylo možné, tak jak to dělá vždy po závodě celá šťastná a nadšená, do telefonu občas i výskala. Byla hrozně moc ráda, že nikoho nezklamala. Právě se chystala na předávací ceremoniál,“ popsala Eva Sáblíková.

Olympijská vítězka domů volala z telefonu trenéra Petra Nováka, svůj si nechala na pokoji, aby ji nikdo nerušil. „Nadšeně popisovala, jak to probíhalo. Po závodě měla prý větší tepovou frekvenci než při něm. To čekání pro ni bylo strašně nekonečný, nemohla se dočkat, až budou poslední dvě soupeřky v cíli. Když pak viděla, že opravdu vyhrála, tak to z ní teprve všechno spadlo,“ popisuje matka Martiny asi čtvrthodinový radostný telefonát.

O tom, co Martinu dál čeká, prý spolu nemluvili. „Nejbližší je závod na 1500 metrů a pak pětka, jak se bude připravovat jsme neřešili.Užívali jsme si jen společně tu radost,“ dodala maminka olympijské vítězky.

Pro dceru chystá po návratu z olympiády překvapení. „Zatím ještě vůbec nevím, co to bude. Určitě ale něco vymyslím, ještě není konec Her. Teď si ten úspěch chci užít, jsem v šoku a moc šťastná,“ dodala matka dvaadvacetileté olympijské vítězky.

Kdy se Martina objeví v rodném městě, zatím ale podle její maminky není jisté. „Nevím jestli do Žďáru vůbec po olympiádě dojede. Po příletu se vrací do Oseku, kde bydlí, a pak ji čekají ještě další závody,“ doplnila Eva Sáblíková. Ta se za dcerou hned po jejím návratu chystá, aby jí pogratulovala. Na dálku sestře gratuloval i její mladší bratr Milan, také rychlobruslař, který se právě v Itálii připravuje na juniorské mistrovství světa.

Reklama

Související témata: