Hlavní obsah

Churavý: Chtěl jsem víc, ale ještě je jedna šance

Když zazněly fanfáry oznamující květinový ceremoniál po prvním olympijském závodu v severské kombinaci, vyslal směrem ke stupňům vítězů posmutnělý pohled. Sen českého sdruženáře Pavla Churavého zůstal nenaplněn. „Nebyly síly, trápil jsem se,“ povzdechl si dvaatřicetiletý reprezentant v cíli, jímž projel jako dvanáctý.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Český sdruženář Pavel Churavý na desetikilometrové trati ve Vancouveru

Článek

Cítíte velké zklamání?

I když jsem zajel svůj nejlepší olympijský výsledek, tak určitě trochu zklamaný jsem.Chtěl jsem víc. Ještě je ale jedna šance.

Vaše šance na lepší umístění se začala rozplývat už na můstku, kde jste kvůli větru musel dvakrát z lavice. Ovlivnilo to čekání váš výkon?

Postával jsem tam snad pět minut a svaly už nebyly tak nabuzené. Nebylo to ideální. navíc jsem lehoulince zpozdil odraz. Byl to skok na 99 procent.

Horší skok vás odsoudil k desátému místu na startu běhu, na vedoucího Fina Ryynänena jste ztrácel necelou minutu. Dalo se ještě něco dělat?

Šance tam byla, ale aby byla reálná, tak bych musel startovat před skupinou dobrých běžců. a ne za ní.

Přesto jste zkusil čelo závodu sjet?

Měl jsem takovou taktiku, ale nebyly síly, trápil jsem se. V prvním kopci jsem se zkusil dotáhnout, jenže mi to nevyšlo a pak jsem jel celé kolo sám. Nevyšel ani další pokus, když mě dojeli další závodníci. V kopci přede mnou upadl Franzl a skupinka mi poodjela. Chybělo mi štěstí.

Potvrdila se slova Lukáše Bauera o nebezpečných sjezdech, i Ryynänen se ještě v pozici vedoucího závodníka seznámil s tratí v nelyžařské pozici. Musel jste být hodně opatrný?

Mohl jsem si dovolit jet opatrně. Vzhledem k tomu, že jsem nemohl bojovat o nejlepší příčky.

S čím půjdete do dalšího závodu?

Dobře a bez nervů ulítnout a pak letět na běžkách, co to dá.

Reklama

Související témata: