Hlavní obsah

Rychlobruslařský trenér Novák: Brečení jsem si odbyl, když jsme měli jistý bronz

VANCOUVER

Na každý moment její hvězdné kariéry se trenér Petr Novák snažil Martinu Sáblíkovou dokonale připravit, ale to, co se dělo, po zisku olympijského zlata, byla čirá improvizace. Sáblíková se nadšeně vydala směrem k divákům, pryč od kouče... "Jen jsem jí říkal, že má vlajku v batohu. Měl jsem to nachystané, ale bál jsem se, že mi uteče bez ní. Dohnat jsem se ji ani nesnažil, stejně se mi to nepodařilo,“ smál se trenér.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Martina Sáblíková a její trenér Petr Novák oslavují zisk zlaté medaile.

Článek

„Snad mi Petr odpustí, že jsem mu utekla, on má největší zásluhou na mém titulu,“ přiznávala šampiónka. Novák ji pro rychlobruslení objevil v jejích 13 letech a ve sportu, jenž byl do té doby na okraji zájmu české veřejnosti, vychoval olympijskou vítězku, jejíž příběh sledovaly tisíce českých rodin.

„Zažil jsem s Martinou hodně úspěchů, ale tohle ještě ne,“ dojatě přiznával kouč. „Ale brečení jsem si odbyl, když jsme zjistili, že máme bronz. To byl splněný cíl, pro který jsme sem jeli,“ líčil. Večer v Českém olympijském domě sklízel jednu pochvalu za druhou, obdiv mu vyjadřovali funkcionáři i sportovci, desítky vzkazů měl i na svém mobilu.

Podpory se mu se Sáblíkovou dostávalo ze všech stran. „Třeba na Martininých stránkách se objevilo přání od maminky Claudie Pechsteinové, to ji nakoplo,“ tvrdil kouč. „To je pravda, ať udělala Claudia cokoliv, tak mi tu chyběla,“ říkala Sáblíková o německé šampiónce s dopingovým škraloupem.

„A vzkaz od Katky Emmons jsme Martině nechali až na ráno. Napsala jí, že ji všichni považují za favoritku, ale když je na to někdo připravený a má na to, tak je to příjemné povzbuzení,“ tlumočil Novák slova střelecké olympijské vítězky.

Reklama