Hlavní obsah

Krasobruslaře Březinu naštvali rozhodčí, tak jim zasalutoval

VANCOUVER

Obě české krasobruslařské naděje byly po krátkém olympijském programu ve Vancouveru nazlobené. Tomáš Verner jen na sebe - jízdu zpackal a propadl se až na 19. místo. Michal Březina zajel skvěle, nechyboval a vyhlížel vysoké bodové ohodnocení. Jenže to nepřišlo. A devatenáctiletý talent se nespokojeností netajil.

Foto: ČTK/AP

Český krasobruslař Michal Březina po své olympijské jízdě

Článek

Když dali Březinovi rozhodčí 78,80 bodu a zařadili ho na deváté místo, rychle se zvedl, zasalutoval a nakvašeně odešel. „Co to gesto znamenalo? Něco ve stylu, tak si to rozhodujte a ahoj,“ vysvětloval. I diváci byli slyšitelně na jeho straně. „Rozhodčí mi tu jízdu docela znechutili,“ přiznával. „Myslím, že se potvrdily některé fámy, co tu byly,“ řekl v narážce na spekulace, že rozhodčí budou stranit zámořským krasobruslařům.

„Asi v tom dokáží kouzlit, počítal jsem, že bude o tři místa výš,“ s hořkostí poznamenal i Březinův kouč Petr Starec. Juniorský vicemistr světa dostal o dva body méně než na evropském šampionátu v Tallinnu, kde skončil celkově čtvrtý. „Ale tady jsem zajel lépe, podal jsem stodvacetiprocentný výkon,“ byl přesvědčen a věřil, že i pocit křivdy ho může nakopnout do volného programu. „Do první šestky se to ještě dá dotáhnout,“ věří třetí nejlepší Evropan v průběžném pořadí.

Volná jízda už bude víceméně jen formalitou pro Tomáše Vernera. Bývalý mistr Evropy rozpačitý dojem ze sezóny už nevylepší ani na olympiádě. „Je to strašné, ale nejsem člověk, který by se vzdal, vymyslel si zranění a odstoupil,“ neztrácí bojovnost, i když ho nepovedená kombinace a pád při trojitém axelu odsoudily na chvost druhé desítky. „Nemám šťastnou sezónu,“ uznal posmutněle. „Letos jsme trénovali dvakrát tolik než dřív, ale asi je to v hlavě,“ dumala i Vernerova trenérka Vlasta Kopřivová.

Soupeřům před volnými jízdami odskočili ruský obhájce Jevgenij Pljuščenko, americký mistr světa Evan Lysacek a Japonec Daisuke Takahaši.

Reklama