Hlavní obsah

Na velkém můstku postoupilo celé české kvarteto

WHISTLER

Skokan na lyžích Antonín Hájek potvrdil v kvalifikaci na sobotní závod na velkém můstku své přednosti a letem do vzdálenosti 137,5 metru obsadil dělené třetí místo. Bez zaváhání prošli do bojů o medaile i ostatní Češi - Jakub Janda, Roman Koudelka a Martin Cikl. Nejdelší kvalifikační skok 142,5 m předvedl nestárnoucí Japonec Noriaki Kasai.

Foto: Andreas Schaad, ČTK/AP

Český skokan na lyžích Antonín Hájek.

Článek

Hájek letěl daleko, přestože mírně pokazil odraz. „Přechod do vzduchu nebyl úplně plynulý, spěchal jsem. Ale to je jen detail. Kvalifikace šla hladce, těším se na závod,“ komentoval svůj kvalifikační pokus. Jedenáctý Jakub Janda proti tomu spokojený nebyl. „Ve zkušebním kole jsem skočil lépe. Při kvalifikačním pokusu jsem to řízl do vzduchu a nenabral výšku,“ mrzelo nejzkušenějšího z českých závodníků.

Koudelka s Ciklem uzavřeli v pořadí třetí desítku a přiznali nervozitu. „Vůbec nevím proč. Když jsem šel na můstek, byl jsem v klidu. Pak se ale začalo létat dál a znejistěl jsem. Skok nebyl ideální, ale hlavní je postup,“ podotkl Koudelka. Cikl se po závodu na středním můstku prostřídal v týmu s Lukášem Hlavou a odbyl si olympijský debut. „Byl jsem z toho poměrně nesvůj. Jsem ale spokojený, nová kombinéza dobře nese,“ řekl dvaadvacetiletý skokan.

Kouč českých skokanů David Jiroutek ve slunečném počasí pozorně sledoval větrné podmínky, které prakticky neznatelně měnily podmínky skokanům. „Koudelka s Ciklem měli vítr zezadu, Janda s Hájkem z boku. To je zvlášť na velkém můstku obrovský rozdíl,“ upozornil kouč před druhým olympijským závodem.

Famózní formu potvrdil ve zkušebním kole vítěz závodu na středním můstku Simon Ammann, který z nájezdu sníženého o dvě okna než při kvalifikaci dolétl na značku 142,5 metru. Švýcar tak jednoznačně naznačil ambice zopakovat zlatý příběh ze Salt Lake City, kde ještě jako ne zcela známý mladík senzačně ovládl oba individuální závody. První kolo závodu na velkém můstku začíná v sobotu ve 20.30 SEČ.

Kvalifikace skokanů na lyžích na velkém můstku:
1. Kasai (Jap.) 143,5 b. (142,5 m), 2. Ito (Jap.) 142,6 (139,5), 3. Hautamäki (Fin), Hájek (ČR) a Wank všichni 138 (137,5), ...11. Janda 131,6 (134,5), 27. Koudelka 117 (127,5), 29. Cikl (všichni ČR) 114,3 (126).

Reklama