Hlavní obsah

Bauer: I když zlato už nikdy nezískám, stydět se nebudu

Padesátikilometrová trať v závěrečný den olympijských her ve Vancouveru měla být pro českého běžce na lyžích Lukáše Bauera velkou zbraní. Z očekávaného útoku na zlatou medaili ale nakonec sešlo, Bauer se musel spokojit s dvanáctým místem. O zklamání se ale prý nedá mluvit. "Mluvilo se o medaili, ale bylo jasné, že nejsem jediný favorit. Patnáct lidí šlo do finiše a bohužel už nebyly síly. Dvanácté místo je super."

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Český běžec Lukáš Bauer v cíli závodu na 50 kilometrů.

Článek

Chtěl jste v maratónském závodu znovu bojovat o medaili, nakonec jste se musel smířit s dvanáctým místem. Bude trvat dlouho, než to přebolí?

Nemá co přebolet. Mluvilo se o medaili, ale bylo jasné, že nejsem jediný favorit. Patnáct lidí šlo do finiše a bohužel už nebyly síly. Dvanácté místo je super.

Během olympiády jste ukázal skvělou formu, čím to, že ve finále síly chyběly?

Jednou jsem spadl, dvakrát jsem byl na hraně pádu a musel jsem dojíždět a propracovávat se skupinou. Nebylo to jednoduché. Takémusím i připustit, že byl program her hodně náročný. Držím si formu od Tour de Ski, což je docela dlouhá doba a je možné, že mi začíná lehce docházet. Ale třeba Northug toho absolvoval víc a stejně si dojel pro zlato.

Co říkáte na další fenomenální finiš norského závodníka?

Před závodem jsme se špičkovali na tréninku, říkal jsem mu, že se těším, až se za mnou poveze. A že při finále Tour de Ski jel pořád za mnou a že mi to vyhovovalo. On tady zavádí takovou slovní válku, tak se mu to snažím vracet. Musím se před ale ním sklonit. Po nepovedeném začátku na něj byl obrovský tlak. On ale potvrdil, že je pan lyžař a že vede Světový pohár spravedlivě.

Jak se vám zamlouvala olympijská premiéra přezouvání lyží?

Tvrdím, že výměna lyží je svým způsobem blbost. Ničí se tím kouzlo lyžování. Mazání k běhu patří, stejně jako to, že favorit dostane špatné lyže. Je to jednoznačná podpora silných týmů, které mají hodně lidí. Takhle si favorit po deseti kilometrech vezme nové, perfektně připravené lyže a jede. Ale ať se mi to líbí nebo ne, musím s tím počítat.

Zlatou tečku jste ve Whistleru neudělal. Sepíšete v Soči podobný příběh jako Kateřina Neumannová?

Upřímně řečeno, mě moc nezajímá, jaký příběh Katka napsala. Já se k ní v žádném případě nehodlám dotahovat. Závodím v jiné kategorii a s jinými závodníky. Je spousta běžců, kteří nemají medaili z olympiády, a přesto mohou hodnotit svou kariéru úspěšně. I kdybych olympijské zlato v životě nevyhrál, tak se stydět nebudu. Sport je také o něčem jiném, než o zlatých medailích.

Do Osla pojede, Soči s otazníkem
Jak a do kdy bude pokračovat kariéra Lukáš Bauera? Rozhodně se neuzavře po letošní sezóně, mistrovství světa v Oslu je v jeho plánech. A olympiáda v Soči? „Teď potvrdím, že pojedu a za rok po padesátce na Holmenkollenu můžu říct, že v žádném případě. Rozhodne, jestli budu mít podporu doma a jestli mě závodění a ten cvrkot kolem budou bavit,“ říká otec dvou dětí.
Velký vliv na jeho rozhodování bude mít i výkonnost. „Mojí ambicí na příští rok bude zase bojovat o medaile. Ale tím, že mi bude o další rok víc, nedokážu říct, jestli toho budu schopen. Každopádně se chci pořád strkat s těmi nejlepšími a ne jezdit někde v průměru,“ vysvětluje Bauer.

Reklama