Hlavní obsah

Historicky nejúspěšnější hry pro ČR, nejlepším ze všech byla Björgenová

VANCOUVER

Naděje vkládané před startem olympiády do rekordní 92členné české výpravy nebyly promarněné. Sbírka dvou zlatých a čtyř bronzových medailí je nejcennější, kterou kdy sportovci této země ze zimních olympijských her přivezli. Hlavní podíl na tom má největší domácí sportovní hvězda současnosti Martina Sáblíková.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Martina Sáblíková a trenér Petr Novák ukazují v olympijské vesnici medailovou žeň.

Článek

Rychlobruslařka získala dvě zlaté medaile a jeden bronz, což se na jedněch zimních hrách nikdy předtím nepodařilo žádnému českému sportovci, ale ani celé výpravě! „Je to úspěšné vystoupení, ale hodnocení jen očima medailí by bylo zjednodušené. Máme radost i z dalších výsledků,“ tvrdí šéf české mise František Dvořák.

Největším českým zklamáním her se nakonec stali hokejisté, ambice ale nenaplnili ani akrobatičtí lyžaři či snowboardisté.

Český olympijský výbor mezi sportovce a realizační týmy, kteří získali ve Vancouveru medaile, rozdělí téměř sedm milionů korun. Tři medaile Sáblíkové zajišťují odměnu v souhrnné výši 3,4 mil. korun (1,5 miliónu za každé zlato a 400 tisíc za bronz). Její realizační tým, který tvoří trenér Petr Novák a doktor Libor Macek, si rozdělí dalších 1,2 miliónu.

Bauer získá za svůj individuální bronz 400 tisíc, stejně jako Záhrobská, za týmové třetí místo pak 195 000 korun. Tutéž sumu dostanou i zbývající členové bronzové štafety Martin Jakš, Jiří Magál a Martin Koukal. Realizační týmy ve všech případech získaly 200 tisíc. „Problém s vyplacením prémií nebude a vešli jsme se i do celkového rozpočtu na olympijské hry, který činil 36 miliónů,“ řekl předseda ČOV Milan Jirásek.

Nejlepší umístění českých sportovců na ZOH 2010:
Zlato: 2x Martina Sáblíková (rychlobruslení 3000 i 5000 m).
Bronz: Lukáš Bauer (běh na lyžích 15 km volně), Martina Sáblíková (rychlobruslení 1500 m), Šárka Záhrobská (slalom), Martin Jakš, Lukáš Bauer, Jiří Magál, Martin Koukal (vše štafeta běžců na lyžích 4x10 km).
5. místo: Pavel Churavý (severská kombinace – velký můstek/běh 10 km).
6. místo: Dušan Kožíšek, Martin Koukal (sprint dvojic běžců na lyžích volně).
7. místo: Antonín Hájek (skok na lyžích – velký můstek), Ondřej Bank (alpská superkombinace), Lukáš Bauer (skiatlon), Jaroslav Soukup, Zdeněk Vítek, Roman Dostál, Michal Šlesingr (štafeta biatlonistů 4x7,5 km), Jakub Janda, Antonín Hájek, Lukáš Hlava, Roman Koudelka (vše družstvo skokanů), hokejisté.
8. místo: Pavel Churavý, Tomáš Slavík, Miroslav Dvořák, Aleš Vodseďálek (družstvo v severské kombinaci).
Nejúspěšnější sportovci ZOH 2010
Marit Björgenová (Norsko)běh na lyžích3-1-1
Devětadvacetiletályžařka si vynahradila zklamání z Turína, kde po zdravotních problémech získala pouze jedno stříbro, a stala se královnou letošních her. Na tratích ve Whistleru vyhrála skiatlon, individuální sprint a štafetu, stříbro brala na klasické třicítce a bronz na volné desítce.
Wang Meng (Čína)rychlobruslení na krátké dráze3-0-0
Vládne už třetím rokem světovému short tracku a v hale Pacific Coliseum si počínala stejně suverénně jako na posledních dvou světových šampionátech. Vyhrála závody na 500 metrů, kilometr a štafetu. Doplnila tak turínskou kompletní medailovou kolekci a v pouhých 25 letech zvažuje konec aktivní činnosti.
Petter Northug (Norsko)běh na lyžích2-1-1
Norský rychlík s nepřekonatelným finišem se před čtyřmi lety nevešel do nominace pro Turín, do Vancouveru už ale přijel v pozici favorita. Při své olympijské premiéře se zprvu trápil, odrazil se až bronzem v klasickém sprintu. Poté vyhrál sprint dvojic, získal stříbro se štafetou a na závěr her triumfoval na klasické padesátce
Emil Hegle Svendsen (Norsko)biatlon2-1-0
I Čung-so (Korea)rychlobruslení na krátké dráze2-1-0
Magdalena Neunerová (Německo)biatlon2-1-0
Martina Sáblíková (ČR)rychlobruslení2-0-1.

Reklama