Hlavní obsah

VIDEO: Pražská oslava triumfu Sáblíkové zanechala rozpačitý pocit

PRAHA

Davové šílenství v knihkupectví Dobrovský v pankráckých Arkádách při křtu knihy Martina Sáblíková, zázrak na bruslích, setkání se třemi stovkami fanoušků ve spodní části Václavského náměstí a přijetí v primátorské rezidenci na Mariánském náměstí. To byl „pražský“ a poněkud rozpačitý čtvrtek trojnásobné medailistky z olympiády ve Vancouveru, rychlobruslařky Martiny Sáblíkové.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Křest knihy dvojnásobné olympijské vítězky Martiny Sáblíkové.

Článek
Fotogalerie

O slavnostní křest expresně vydané knihy Romana Streichsbiera o rychlobruslařském zázraku z Vysočiny spojený s autogramiádou byl podle očekávání obrovský zájem a mezi regály se v knihkupectví táhl dlouhý had obdivovatelů. Role kmotrů se ujali sedminásobná olympijská vítězka Věra Čáslavská s trenérem Petrem Novákem, křtilo se originálně ledovou tříští z olympijského oválu v Richmondu.

"Přeji si, aby u této knížky byl velký otazník, co bude dál," nechal se slyšet Novák. "Myslím, že i třetí a čtvrtý. A to jen, co se týká Martiny. Pak třeba i těch dalších," přál si úspěšný kouč rychlobruslařů, jenž měl na mysli nejen talentovanou Karolínu Erbanovou.

Své měla ke slavnostnímu křtu říct i patronka Věra Čáslavská. „Vrací se mi léta, kdy jsem se také vracela z úspěšných olympiád. Kniha byla vydána v rekordně krátké době a já jsem přesvědčena, že rekordní bude brzy i Martina a překoná mou zlatou bilanci,“ poznamenala Čáslavská nad knihou mapující krátkou, ale o to strmější kariéru „popelky z rybníku“.

Vadou na kráse slavnostního okamžiku bylo špatně zvolené místo, jehož omezený prostor jen stěží dokázal pojmout početný dav. Nutně tak docházelo ke strkanicím, které jen přiživila nervózní ochranka. Majitelka dvou zlatých a jedné bronzové medaile navíc musela záhy po křtu spěchat na Václavské náměstí, takže na opozdivší se zájemce o autogram čekala místo osobního setkání dopředu podepsaná kniha.

Hektické dny vystřídá trénink

Ve spodní části Václavského náměstí se mezitím chystalo setkání Pražanů s českými olympioniky. Kdo však čekal bouřlivou oslavu nejúspěšnější zástupkyně zimních sportů v české a československé historii, byl nutně zklamán. Pod pódiem se v chladném podvečeru potkalo podle odhadu pouhých tři sta lidí, mnozí navíc ani netušili, na koho vlastně čekají. „Snad nějací olympionici tady mají být,“ přemítal váhavě jeden z přihlížejících.

Čekání na Sáblíkovou zkrátilo vystoupení skupiny Toxique a zpěvačky Heleny Zeťové, sympatické bylo moderátorské vystoupení krasobruslaře Tomáše Vernera, který se spolu s dalšími olympioniky nebál ironie na vlastní nepovedené vystoupení. Setkání s hvězdou ledového oválu proběhlo v expresním tempu. Nástup na pódium, poděkování z úst primátora Pavla Béma, předání a nakrojení dortu. Poté rychlá autogramiáda, krátké poděkování fanouškům s ukázkou medailí a přesun do primátorské rezidence.

Frenetické šílenství á la návraty zlatých hokejistů se nekonalo. Kaňkou na chladném večeru navíc bylo vystoupení moderátora Libora Boučka. Zařadit sprintera Dušana Kožíška do bronzové štafety? Budiž. Ale jmenovat medailemi obtěžkanou rychlobruslařku až na samotném konci seznamu zúčastněných olympioniků, z nichž většina zůstala ve Vancouveru za očekáváním?!

Pro Sáblíkovou byla pražská zastávka zakončením hektických dnů po zlaté olympijské misi. „Za poslední dny jsem toho moc nenaspala. Zítra se ale vracím opět k tréninku a poté odjíždím do Nizozemska. Jestli pojedu závody Světového poháru a následné mistrovství světa ale zatím nevím,“ pravila s viditelnou únavou ve tváři úspěšná rychlobruslařka před odjezdem z hlavního města.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články