Hlavní obsah

Vládní záruky pro olympijskou kandidaturu Prahy zůstávají nejisté

PRAHA

Olympijská kandidatura Prahy potřebuje do 14. ledna dostat od české vlády právní záruky, bez nichž by se šance získat pořadatelství her rovnala nule. Zatímco pražský primátor Pavel Bém je přesvědčen, že potřebnou garanci získá, ministři mají k olympijským plánům Prahy velmi rezervovaný vztah. A premiér Mirek Topolánek otevřeně pochybuje o tom, že vláda záruky poskytne.

Článek

"V této chvíli mohu říct to, že právní garance, která by předjímala další řešení, vláda zřejmě poskytovat nebude, ale to bych předjímal," prohlásil premiér ve středu ve 20 minutách Martina Veselovského na Radiožurnálu.

Vláda podle něho byla postavena do situace, kdy Praha a olympijský výbor oficiálně požádaly o kandidaturu, aniž o tom vláda věděla. "Myslím si, že to je anomální situace a nad tím by se měli organizátoři trochu zamyslet," řekl Topolánek. Od začátku mu prý vadí, že se olympiáda prezentuje jako výlučně pražská záležitost.

Topolánek argumentoval i tím, že nemá k dispozici ani podklady o finančních dopadech takové akce. Konstatoval, že každá olympiáda skoro vždy znamená výdělek i prodělek současně. "Všichni na tom vydělají, jediný, kdo na tom většinou prodělá, je stát," řekl minulý týden ve sněmovně.

Většina politiků zaujala zdrženlivý postoj

Také ministr financí Miroslav Kalousek vyjádřil už dříve obavu, že tak obrovská akce by znamenala obrovské riziko pro veřejné finance, a zdrženlivý postoj zaujala i většina dalších ministrů. Teď už by však členové vlády měli mít k dispozici podrobnou ekonomickou a finanční studii, která by jejich postoj mohla změnit.

Materiál o právních zárukách by měl předložit ministr školství, mládeže a tělovýchovy Ondřej Liška nejpozději 9. ledna. Podle Pavla Béma by však o něm měla vláda jednat už v příštím týdnu. Právní záruky kandidatury Prahy představují závazek, že v České republice bude dodržována Olympijská charta a že nebude bráněno ve vstupu do země nikomu, kdo dostane od olympijského výboru akreditaci.

Až mnohem později, pravděpodobně až v roce 2009, bude pražská kandidatura potřebovat od vlády i finanční záruky. Ty jsou podle dnes zveřejněné studie 25,7 miliardy korun.

Reklama