Hlavní obsah

Organizátoři OH už mají 80 procent dobrovolníků pro Peking

Organizátoři letošních olympijských her v Pekingu už mají vybraných 80 procent z požadovaného počtu 100 000 dobrovolníků. Z obrovského množství žádostí zatím uspěl pouze každý desátý.

Článek

Jak novinářům řekl šéf sekce dobrovolníků organizačního výboru Liou Ťien, více než 800 000 Číňanů projevilo zájem být neplacenými pomocníky na hrách. Dalších 920 000 se přihlásilo do konkurzu na 400 000 míst pro takzvané "městské dobrovolníky".

Téměř polovina z 80 tisíc dobrovolníků pro olympiádu i navazující paralympiádu jsou univerzitní studenti z Pekingu. Všichni museli absolvovat pohovory a důkladné zkoušky, poté prošli proškolením a jejich schopnosti byly prověřeny při několika testech.

Více než 50 000 žádostí o pozici dobrovolníků přišlo z území mimo pevninskou Čínu, Liou Ťien nicméně neprozradil, zda se někdo z nich do konečného výběru dostal. "Když dobrovolník nebude nic vědět o Pekingu, bude mu muset jiný dobrovolník pomáhat, což je plýtvání lidskými zdroji," uvedl Liou Ťien, jenž je zároveň šéfem pekingské komunistické mládeže.

Reklama

Související témata: