Hlavní obsah

Němečtí sportovci chystají protestní akce během olympiády

Němečtí sportovci chtějí vyjádřit své obavy ze situace v Tibetu přímo během srpnových olympijských her v Pekingu. Povzbuzeni celosvětovými demonstracemi, podporou ze strany politiků i samotným vedením Mezinárodního olympijského výboru (MOV) chtějí si mnozí navléci náramky s nápisem Sport for Human Rights (Sportem za lidská práva) a použít i další doplňky vyjadřující solidaritu s obyvateli Tibetu.

Článek

Němečtí olympionici odhodlaní k protestním akcím uvítali čtvrteční prohlášení šéfa Mezinárodního olympijského výboru Jacquese Roggeho, podle něhož během olympiády nelze právo na svobodné vyjadřování nikomu upřít. Rogge ovšem zároveň zdůraznil, že "politickou propagandu" na olympijských sportovištích zakazuje článek 51.3. charty MOV.

"Pro nás sportovce byla tato jasná slova důležitá," pochválila podle deníku Die Welt postoj MOV mluvčí sportovců z evropských národních olympijských výborů (NOV), bývalá německá šermířka Claudia Bokelová.

Někteří němečtí sportovci však vysoké funkcionáře nepřímo obviňují z alibismu a stěžují si, že stále nevědí, na čem jsou. Podle Roggeho sice neexistuje žádný "seznam zákazů", zároveň však sportovcům plánující protestní akce doporučuje, aby se poradili se svým národním olympijským výborem.

"Pro sportovní funkcionáře je snadnější říct, co je dovoleno. Pak je automaticky vše ostatní zakázáno. V nás sportovcích ale zůstává nejistota," postěžoval si německý kanoista Stefan Pfannmöller, který však Roggeho vyjádření přesto pokládá za "pozitivní zprávu".

Pfanmöller je spoluiniciátorem akce Sport for Human Rights. Sportovci i ostatní lidé si mohou za jedno euro koupit zeleno-modré silikonové náramky s anglickým nápisem. Během prvních 48 hodin od zahájení akce si náramky objednalo 10 000 lidí.

Bývalý olympijský vítěz ve sportovní gymnastice a nynější místopředseda německého olympijského svazu (DOSB) Eberhard Gienger však před protesty varuje. "Každá forma protestu nakonec bude kontraproduktivní. Obávám se, že se Čína s přibývajícími protesty bude stále více uzavírat," domnívá se.

Německý olympijský svaz se proto ujal osvětové role a sportovcům, i v zájmu jejich ochrany, vysvětluje právní situaci v Číně a dává k dobru poučení o tom, jak se mají chovat mimo sportoviště nebo olympijské vesnice. "Netoužím po zkušenosti poznat čínské vězení zevnitř," říká německý reprezentant ve vodním pólu Marc Politze.

Kapitán týmu vodních pólistů Sören Mackeben přišel s nápadem nastoupit k zápase s Číňany v oranžových hávech, jež mají symbolizovat solidaritu s tibetským lidem. Němečtí hráči by si podali ruce s čínskými soupeři v červených županech, a vytvořili tak prý symbolický obraz. Podle Politzeho však Němci akci uskuteční jen v případě jistoty, že tím neporuší olympijskou chartu.

K úplnému bojkotu olympiády zjevně žádný z kvalifikovaných německých sportovců přistoupit nechce. Pfannmöller všem doporučuje, aby se nenechali znejistit "velmi radikálními e-maily", které někteří z nich dostávají. Sám Pfannmöller odmítá, že "na olympijských medailích ulpívá krev", jak mu napsal jeden ze zastánců bojkotu.

Reklama

Související témata: