Hlavní obsah

Většina sportovišť je ve Vancouveru už připravena

PRAHA

Před deseti dny se vrátil místopředeseda ČOV pro sport František Dvořák z inspekční cesty do dějiště Zimních olympijských her ve Vancouveru. Prohlédl si jak samotná sportoviště, tak olympijské vesnice ve Vancouveru a Whistleru. S přípravami na olympiádu byl spokojen, neboť vše probíhá podle plánu a většina sportovišť je už připravena.

Článek

Zimní olympijské hry v roce 2010 se budou konat ve Vancouveru a sto dvacet kilometrů vzdáleném Whistleru. Vancouver bude dějištěm "ledových" sportů, skikrosu, snowboardingu a akrobatického lyžování. Ve Whistleru se budou konat závody v biatlonu a severské kombinaci a také skoky a běh na lyžích. Kousek odtud pak budou probíhat soutěže bobistů, sáňkařů a v alpském lyžování. "Všechny disciplíny alpského lyžování budou končit na jednom svahu, což je podle mě příjemné," řekl Dvořák.

Místopředseda ČOV pro sport byl spokojen také s přípravou. "Vše probíhá podle plánu. Většina sportovišt už je připravena, a i dálnice do Whistleru je téměř dokončena," dodal Dvořák. Olympijským atašém byl jmenován bývalý reprezentant ve sjezdovém lyžování Luboš Petřík. Zajímavostí  je i účast zástupců čtyř indiánských kmenů v organizačním výboru VANOC.

Zimní olympijské hry se vrací do Kanady po dvaadvaceti letech. Vítězství Vancouveru bylo oznámeno na 115. zasedání Mezinárodního olympijského výboru, které se uskutečnilo v červenci 2003 v Praze. Hry proběhnou od 12. do 28. února 2010. Na devíti sportovištích bude v patnácti sportovních odvětvích rozdáno 86 medailí. Zahajovací i závěrečný ceremoniál se bude konat na stadionu BC Place, kde budou slavnostně předány i některé sady medailí.

Miga, Quatchi a Sumi 

Maskoti olympiády ve Vancouveru budou tři - sněžný muž Quatchi, zvířecí duch Sumi a mořský medvídek Miga. Quatchi je milovník ledního hokeje a má připomínat tajemno, které je spojeno s kanadskou divočinou. Postava Migy je inspirována příběhem o kosatkách, které se proměňovaly v medvědy, když chtěly jít na břeh. Proto toto roztomilé zvířátko je napůl medvědem a napůl kosatkou.  Sumi je dobrým duchem z hor, který fandí paralympijským sportům a miluje horkou čokoládu.

Reklama

Související témata: