Hlavní obsah

Rok před olympiádou ve Vancouveru má český sport velké plány

PRAHA

Rok před zahájením zimních olympijských her ve Vancouveru to vypadá, že by pro český sport mohly být nejúspěšnější v historii. A to i přesto, že kariéru ukončila běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová, která na třech předcházejících olympiádách získala po dvou medailích. Ke hrám, které začnou 12. února 2010, mohou čeští příznivci sportu vzhlížet s velkými nadějemi.

Článek

Nástupkyní Neumannové v roli největší dodavatelky cenných kovů by se mohla stát rychlobruslařka Martina Sáblíková, čerstvá mistryně světa ve čtyřboji. Na dlouhých tratích totiž momentálně nemá ve světě konkurenci a pokud jí vydrží forma, mohla by z Vancouveru přivézt hned dvě zlaté medaile ze závodů na 3000 a 5000 metrů. A navíc už není v českém rychlobruslení sama, o čemž svědčí překvapivý triumf tříčlenného družstva v seriálu Světového poháru.

Už v Turíně bral běžec na lyžích Lukáš Bauer stříbro a loni zdrtil celý svět při Světovém poháru. Letos se mu tolik nedaří, zčásti i proto, že ho trápí nalomené zdraví. Ale už příští týden před domácím publikem v Liberci bude chtít znovu útočit na medailové stupně. A za rok ve Vancouveru to bude podobné, i když jeho nejoblíbenější trať, patnáctka klasickým způsobem, tentokrát v olympijském programu chybí.

Na medaili bude útočit i skikrosař Kraus

Zato se v něm poprvé objevuje skikros, jemuž už několik let kraluje Tomáš Kraus. Dvojnásobný mistr světa bude na začátku března v japonském Inawaširu usilovat o další titul. I když letos jeho pozice není tak dominantní a se zařazením do olympijského programu v této disciplíně akrobatického lyžování nepochybně vzroste konkurence, Krausovy zkušenosti budou mít ve Vancouveru svou váhu.

Mistryní světa je i slalomářka Šárka Záhrobská, která od 13. místa v Turíně urazila obrovský kus cesty. V této sezoně už dokázala ve Světovém poháru v Aspenu porazit všechny soupeřky a v sobotu se pokusí obhájit zlato ve Val d'Isere. Ve Vancouveru by pak mohla navázat na 26 let starý bronz sjezdařky Olgy Charvátové, který je jedinou českou olympijskou medailí v alpských disciplínách.

Ale záběr českého sportu je s vyhlídkou na příští olympiádu ještě mnohem širší. Do světové špičky patří už několik let boulařka Nikola Sudová, loni druhá v celkovém pořadí Světového poháru. Krasobruslař Tomáš Verner se stal loni mistrem Evropy a i když letos mu obhajoba vůbec nevyšla, musejí s ním soupeři pro Vancouver počítat. Za rok by měl být zkušenější a snad i klidnější.

Příjemně překvapit by mohli Šlesingr či Koudelka

Na krátkém rychlobruslařském oválu se začíná stále víc prosazovat Kateřina Novotná, která letos na ME v Turíně vyhrála dvě disciplíny a ve čtyřboji vybojovala stříbro. Medailového kandidáta má i biatlon, Michal Šlesingr před dvěma lety zazářil na mistrovství světa v Anterselvě a už za pár dní může v Koreji dokázat, že to nebyla náhoda.

V olympijské sezoně mohou dozrát i ti, kteří zatím sklízeli úspěchy mezi juniory jako běžci na lyžích Martin Jakš a Aleš Razým nebo skokan Roman Koudelka. Stejně tak jsou fanoušci zvědaví, co přinese obnovená spolupráce někdejšího vítěze Světového poháru ve skocích na lyžích Jakuba Jandy s trenérem Vasjou Bajcem.

Při vší úctě k výkonům lyžařů a rychlobruslařek se úspěšnost zimní olympiády v očích českých fanoušků měří především výsledky hokejistů. Zlato z Nagana si pamatuje každý, z Turína Češi přivezli bronz. Na dvou posledních světových šampionátech sice na medaile nedosáhli, ale ve Vancouveru bude moci trenér Vladimír Růžička opět vybírat ze všech hvězd, protože NHL bude mít přestávku.

Při výčtu medailových kandidátů se ani nechce věřit, že v roce 1994 se česká výprava vrátila z Lillehammeru bez jediného cenného kovu. Naopak zatím nejúspěšnější byly poslední hry v Turíně s jedním zlatem, dvěma stříbry a jedním bronzem. Rok před hrami to vypadá, že tato bilance bude ve Vancouveru překonána.

Reklama

Související témata: