Hlavní obsah

Necelý rok před olympiádou žije Vancouver čilým stavebním ruchem

VANCOUVER

Pět obřích olympijských kruhů na cestě z vancouverského letiště do města dává jasně na srozuměnou, že metropole kanadské provincie Britská Kolumbie se chystá hostit 21. zimní olympijské hry. Do jejich začátku zbývá necelých 11 měsíců, které podle toho, jak to ve městě vypadá, budou plné stavebního ruchu.

Článek

Nad hlavami chodců se otáčejí vysoké jeřáby, ulice jsou plné uzavírek a objížděk a chodníky rozkopané. Olympijská vesnice s 600 bytů pro 2800 sportovců by měla být hotová do listopadu, vancouverská nadzemní dráha, po níž jezdí soupravy bez řidiče, bude prodloužena o dalších 20 kilometrů do závěru roku.

O další jízdní pruhy se rozšiřuje také dálnice do 125 kilometrů vzdáleného horského střediska Whistler, aby se nyní dvouhodinová cesta z Vancouveru zkrátila na 90 minut. Práce na ní jsou hotové z 80 procent a do olympiády mají být prý zcela dokončené. Směry v jízdních pruzích na mostě Lví brána, vedoucím do města, se budou měnit tak, aby doprava byla co nejplynulejší.

Stihnout by se měla i výstavba olympijské vesnice ve Whistleru pro 2400 sportovců. Termín předání je letošní podzim.

Sportoviště zažívají generálky

Sportoviště ve Vancouveru i v horách už zažívají své olympijské generálky. Jednou z nich bylo v minulém týdnu mistrovství světa v rychlobruslení na novém oválu v Richmondu, ve městě, které od Vancouveru dělí jen řeka Fraser.

Podobné zatěžkávací zkoušky absolvovaly i další areály. Ve Whistleru se konaly závody SP v biatlonu a mezinárodní soutěž zdravotně postižených lyžařů, v curlingovém centru ve Vancouveru, největším na světě, v neděli skončilo juniorské mistrovství světa.

Při předolympijských soutěžích testují organizátoři vše, co se dá. Závodní dráhy, techniku, zázemí sportovišť, antidopingové laboratoře, organizační opatření, dopravu i podmínky pro závodníky, rozhodčí a novináře. Je to také příležitost secvičit armádu pořadatelů, v níž se počítá s 25.000 dobrovolníků.

Některá sportoviště už slouží dlouho

Řada sportovních stánků ale generálky nepotřebuje, protože už svému účelu složí dlouhá léta. Patří mezi ně například BC Place Stadium, kruhová hala postavená pro světovou výstavu v roce 1986, v níž se odehrají úvodní a závěrečný ceremoniál. Poprvé v olympijské historii, včetně letních her, se tyto slavnosti uskuteční pod střechou, pod níž bude plát i olympijský oheň.

Jen přes ulici stojí o deset let mladší hala GM Place, domovská scéna klubu NHL Vancouver Canucks, která bude hostit většinu zápasů olympijského hokejového turnaje. Po dobu her změní název na Canada Hockey Place, protože olympijská pravidla nedovolují pořádat soutěže v areálech nesoucích v názvech reklamu. Část hokejového programu se bude konat v hale Thunderbird Arena, patřící Univerzitě Britské Kolumbie.

Poprvé od roku 1998, kdy severoamerická NHL povolila svým hráčům start na olympiádě, se zimní hry budou konat ve městě, kde má své sídlo tým NHL. Očekává se, že hokejový turnaj, v němž se v dresech národních mužstev představí většina hvězd NHL, tak bude pro domácí publikum jednou z nejsledovanějších soutěží.

Nadcházející zimní olympiáda bude mít i některá další prvenství. Vancouver je největší město, v němž se zimní hry dosud konaly - včetně přilehlých oblastí má dohromady 2,25 miliónu obyvatel.

Led pro rychlobruslaře je prý pomalejší

Dříve se sportovci sjížděli na zimní olympiádu do hor, zatímco Vancouver leží přímo na březích zálivu Tichého oceánu. Městečko Whistler, kde se pojedou soutěže na sněhu, leží ovšem v nadmořské výšce 670 metrů. Vancouver je také městem s nejvyšší teplotou v době konání zimních her. V únoru dosahuje v průměru 4,8 stupně Celsia.

Takřka nulová nadmořská výška ovšem způsobuje jisté komplikace. Například led na rychlobruslařském oválu je kvůli ní jiný než ve vysokohorských podmínkách. Sportovci na mistrovství světa si o víkendu stěžovali, že je pomalejší. Ukázalo se to i na časech, které byly výrazně horší než o týden dříve při finále SP v americkém Salt Lake City s nadmořskou výškou kolem 1300 metrů.

Pomalejší led připouštějí i organizátoři, podle nichž to ovšem na regulérnosti soutěže nic nemění. "Všichni musejí projet stejnou dráhu," řekl k výhradám místopředseda Mezinárodní bruslařské unie Gerhard Zimmermann.

Olympijská atmosféra je ve Vancouveru zatím cítit hlavně v prodejnách se suvenýry. Maskoti 21. zimních her - sněžný muž Quatchi, mořský medvídek Miga a horský duch Sumi - mávají na turisty ze všech možných tretek, stejně jako oficiální symbol Ilanaaq v barvách olympijských kruhů. Figurka má tvar kamenných postav - v jazyce inuitů nazývaných Inukshuk, které si původní obyvatelé Kanady stavěli na horizontech jako orientační body.

Olympiádou ale už žijí tisíce dobrovolníků, kteří se přihlásili do pořadatelské služby a o víkendech v halách a na svazích nacvičují své povinnosti. A další obyvatelé Vancouveru chodí nová sportoviště alespoň zpovzdálí okukovat.

Reklama

Související témata: