Hlavní obsah

Bydlení ve Vancouveru: dvě vesnice a dva azylové domy

PRAHA

Naprostá spokojenost ve Whistleru, rozpaky ve Vancouveru. S takovými dojmy se vrátil šéf české mise František Dvořák z obhlídky olympijských vesnic v dějišti blížící se zimních her.

Článek

Dvě separátní olympijské vesnice jsou vzhledem ke vzdálenosti hlavního lyžařského centra od samotného srdce her ve Vancouveru nutností. S českými požadavky se lépe popasovali v horském středisku.

„Ve Whistleru máme perfektní lokaci blízko mezinárodní zóny i jídelny,“ líčí Dvořák. „Přímo ve Vancouveru jsme ale na opačném konci, do jídelny to máme přes celou vesnici, to se nám nelíbí. Ale podle organizátorů jde o předběžné umístění,“ věří, že pro české sportovce najdou lepší lokaci. Domy jsou standardizované se třemi místnostmi po dvou lůžkách, se společnou kuchyní a dvěma koupelnami.

Olympijské vesnice ale nebudou během her od 12. do 28. února jediným útočištěm českých sportovců, zástupci dvou disciplín si vymohli jakýsi azylový dům.

Povedlo se to freestylovým lyžařům a snowboardistům, kteří si na délku cesty do Cypress Mountain stěžovali během kontrolních závodů. Při olympiádě sice už budou mít výhodu přednostní dopravy ve speciálních pruzích, přesto funkcionáři Českého olympijského výboru jejich požadavkům ustoupili.

„Nemyslíme si, že je to nutné, ale pokud to přispěje k jejich klidu, nejsme proti,“ prohlásil Dvořák. Skikrosař Kraus, boulařka Sudová či snowboardista Novotný tak nebudou muset cestovat po každém tréninku do vesnice. „Zatím máme vytipovaná místa, konkrétní dům vybereme v říjnu,“ říká Dvořák.

Druhou výjimkou jsou sjezdoví lyžaři ve Whistleru. „Požádal nás o to jejich trenér Tomáš Bank, chtějí mít azyl u cíle, protože se může různě posouvat start, tak aby měli místo na regeneraci a odpočinek. Když vhodný dům najdeme, vyhovíme jim,“ přislíbil šéf české mise s tím, že ubytování v těchto „azylových domech“ uhradí Český olympijský výbor.

Reklama

Související témata: