Hlavní obsah

V Olympii byl zažehnut olympijský oheň pro Vancouver

V řecké Olympii byl ve čtvrtek slavnostně zažehnut olympijský oheň, který se vydá na cestu do dějiště zimních her ve Vancouveru. Pochodeň urazí během 106 dnů po kanadském území 45 tisíc kilometrů, tedy nejdelší pouť po pevnině v historii. Samotné hry začnou 12. února 2010.

Článek

Organizátorům tentokrát pomohlo příznivé počasí a stříbrná pochodeň mohla být na rozdíl od předchozích tří zimních olympiád zažehnuta přímo slunečními paprsky bez využití náhradního zdroje. Stejně jako loni před pekingskou olympiádou se při tradiční ceremonii zhostila role nejvyšší kněžky herečka Maria Nafpliotuová. Vyzvala ku pomoci Boha Slunce Apolla a díky parabolickému zrcadlu se v jejích rukách zanedlouho rozžehla pochodeň.

Slavnostnímu ceremoniálu přihlížela elita olympijského hnutí, s krátkým proslovem vystoupili i zástupci organizačního výboru her ve Vancouveru.

Z rozvalin starověkého chrámu zasvěceného bohyni Héře, kde se obřad konal, se vydal olympijský oheň na osmidenní pouť po Řecku. Prvním poslem míru, který štafeta symbolizuje, se stal řecký lyžař Vassilis Dimitriadis. Na Panathénském stadionu v Aténách převezmou symbol her 30. října kanadští představitelé a zamíří s ním přes Atlantik.

Po loňských demonstracích za lidská práva, které celé putování pochodně provázely, MOV upustilo od mezinárodních úseků olympijské štafety. I tak se více než tříměsíčního běhu zúčastní přes 12 000 členů štafety.

Reklama

Související témata: