Hlavní obsah

Ve Vancouveru nacvičovali před OH radioaktivní útok teroristů

VANCOUVER

Sto dnů před zahájením zimních olympijských her ve Vancouveru se organizátoři intenzivně věnují bezpečnostním otázkám. V úterý prověřil připravenost 2000 příslušníků bezpečnostních složek simulovaný radioaktivní útok. Během týdenního cvičení se v akci objeví i bojové letouny kanadské a americké armády, ve čtvrtek přijde na řadu nehoda na železniční stanici.

Článek

Do akce se zapojili policisté, hasiči, vojáci i vládní experti. "Jde o to vyzkoušet, jestli jsou všechny organizace připraveny spolupracovat při různých ohroženích, která se mohou během olympijských her vyskytnout," uvedl mluvčí bezpečnostního úřadu Jaimie Tomlinson.

Úterní cvičení na předměstí Richmondu odstartovalo oznámení dívky, že její přítel je napojen na teroristy. Policie se tak dozvěděla, že na 20 místech ve městě včetně nákupního centra a školního hřiště, kam zavítali kanadští hokejisté, byly rozmístěny radioaktivní izotopy. Policisté okamžitě rozběhli vyšetřování, na postižených místech zasahovali hasiči a zdravotníci v nemocnicích museli zvládnout davy kontaminovaných lidí.

"Šlo o předstíraný útok teroristické skupiny, která se snažila narušit hry a upozornit na svou věc," uvedl Ted Sykes, mluvčí organizace, která zajišťuje odbornou pomoc pro kanadskou armádu. "Taková hrozba má také psychologický a společenský dopad. Je to velmi komplexní záležitost," dodal.

Pořadatelé her původně v rozpočtu počítali s výdaji na bezpečnostní opatření s částkou 175 miliónů dolarů, ale později tato suma vylétla až na 900 milionů (15,7 miliardy korun).

Reklama

Související témata: