Hlavní obsah

Skokan na lyžích Ahonen se vrací bez obav

HELSINKY

S lehkým mrazením v zádech, ale bez jakékoli nervozity či obav se vrací Janne Ahonen na můstky. Finský skokan na lyžích už vyhrál téměř vše a do nájezdové stopy vjede s jasným cílem - odrazit se v únoru k olympijskému zlatu.

Článek

"Dělám vše, abych byl ve formě. Tohle není vtip, já chci vyhrávat," řekl Ahonen v rozhovoru rakouskému listu Die Presse. "Vancouver je můj cíl, protože individuální olympijské zlato mi ve sbírce chybí," uvedl pětinásobný mistr světa a vítěz Turné čtyř můstků, který dvakrát vyhrál Světový pohár. V něm triumfoval v 36 závodech.

Dvaatřicetiletý Fin zopakoval, že se definitivně k návratu rozhodl při sledování světového šampionátu v Liberci, kde Finové vyšli medailově naprázdno. "Uvědomil jsem si, že pořád chci něco dokázat, že v sobě mám jiskru. Když jsem ostatní viděl, tak jsem si říkal, že můžu být lepší. Moje rodina mé touze rozumí," řekl skokan.

Rok bez cestování po závodech a skokanských můstků si užíval. Chodil s dětmi na ryby a s kamarády na pivo. "Opravdu jsem se bez sportu dobře bavil," uvedl Ahonen. Přesto se rozhodl pohodlný život opustit. "Ale peníze důvodem nejsou, tím jsou vítězství."

Začal striktně držet dietu

Od dubna začal striktně držet dietu. Ráno a večer jí nízkotučný jogurt, vločky a pije hodně kafe. "Nic víc," prohlásil. Že to není příliš zdravé, to neřeší. "Díky tomu dostanu váhu pod kontrolu," řekl. A opět se mu to daří. Podle finského trenér Tommiho Nikunena má v současnosti v těle šest procent tuku při váze 66 kg a výšce 183 cm.

Za rok nic ze svého umění nemohl zapomenout, což už ukázal výhrou na letním finském šampionátu. "To mě ujistilo v tom, že jsem na správné cestě. Jsem hodně spokojený," pronesl Ahonen.

Před úvodním závody ve finském Kuusamu necítí strach ani nervozitu. "Nebojím se ničeho, nemám strach. Abych byl ale upřímný, tak cítím jisté mrazení, ale je to takové příjemné napětí. Pracoval jsem tvrdě od začátku, takže vím, že jsem fit a připravený," řekl Ahonen.

Rodák z Lahti zatím neví, jak dlouho u lyží vydrží. "Nechci nic takového do olympiády řešit," řekl s tím, že bude záležet na jeho úspěchu či neúspěchu ve Vancouveru. Pokud se skákáním skončí, možná začne jezdit rallye. "Zní to zajímavě, ale spíš to nechám Kimimu (Räikkönenovi) a já budu jezdit své závody dragsterů," dodal.

Reklama