Hlavní obsah

Hráči z Evropy získají olympijskou místenku

PRAHA

Jen necelý týden může ještě trenér hokejové reprezentace Vladimír Růžička přemýšlet nad podobou týmu pro únorové zimní olympijské hry. Už 30. prosince musí sdělit 23 jmen pro Vancouver, přičemž změnu lze učinit jen při oficiálně potvrzeném zranění nominovaného.

Foto: Petr Horník, Právo

Trenér národního hokejového týmu Vladimír Růžička (vlevo) udílí pokyny Jaromíru Jágrovi a spol.

Článek

Třetí díl Euro Hockey Tour dával Růžičkovi poslední možnost vidět v akci adepty olympijského startu hrající v Evropě a není pochyb, že někteří z nich získají olympijskou místenku. „Něco mi to ukázalo, ale počkejte si až na konec měsíce. Teď to nemá cenu víc rozebírat, stejně ze mne žádná jména nevypáčíte,“ uvedl trenér a odmítl i sdělit, jestli se mu po moskevském víkendu zmenšilo avizovaných pět otazníků olympijské sestavy.

Hokejoví redaktoři Práva se v pondělí pokusili uvažovat jako reprezentační trenér a složili mužstvo pro ZOH za něj. Do výběru se nám vedle 18 hráčů z NHL vešel i kvintet z Evropy (Schwarz, Jágr, Červenka, Čajánek, Rolinek) a to ještě Štěpánek, Blaťák, Vašíček a Hudler figurují mezi náhradníky. „Chci mít rovnoměrně zastoupené útočné i defenzivní typy, mužstvo se nedá skládat jen podle kanadského bodování,“ naznačil už dřív Růžička s tím, že zatím se přiklání k poměru 7 obránců a 13 útočníků.

Olympiádu řešit nechtěl, s vyzněním Channel 1 Cupu byl i přes třetí příčku docela spokojen. „Spíš než umístění hodnotím hru, při níž jsme působili hodně kompaktně. Hlavně ty návraty do utkání máme parádní. Ukazují sílu týmu i chuť hráčů, což vnímám jedině pozitivně. Zásadní problém ale máme v produktivitě. Na to, kolik si vytvoříme šancí, dáváme málo gólů. Přestříleli jsme všechny tři soupeře, k vítězství to ale vedlo jen jednou,“ připomněl Růžička, jehož výběr získal skalp Finů.

Nominace hokejistůna ZOH podle Práva:
Tomáš VokounFlorida
Ondřej PavelecAtlanta
Marek SchwarzMl. Boleslav
Tomáš KaberleToronto
Pavel KubinaAtlanta
Jaroslav ŠpačekMontreal
Zbyněk MichálekPhoenix
Marek ŽidlickýMinnesota
Roman PolákSt. Louis
Jan HejdaColumbus
Patrik EliášNew Jersey
Jaromír JágrOmsk
Milan MichálekOttawa
Tomáš PlekanecMontreal
Václav ProspalNY Rangers
Roman ČervenkaSlavia
Martin HavlátMinnesota
Petr ČajánekPetrohrad
Martin EratNashville
Milan HejdukColorado
Tomáš RolinekMagnitogorsk
David KrejčíBoston
Michael FrolíkFlorida
Náhradníci: Štěpánek – Kuba, Blaťák – Fleischmann, Vašíček, Hudler.

Reklama

Související témata: