Hlavní obsah

VIDEO: Kapitán nároďáku Eliáš odvezen na nosítkách, zranění by však nemělo být vážné

Jan ŠkvorSport.cz

Tohle může být pořádně tvrdý direkt pro českou hokejovou reprezentaci s ohledem na olympijské hry ve Vancouveru. Kapitán národního týmu Patrik Eliáš nedohrál sobotní duel NHL jeho New Jersey na ledě Colorada, když jej ve druhé třetině poslal k ledu ostrým úderem zadák Ryan Wilson. Eliáš byl z hrací plochy odvezen na nosítkách za asistence záchranářů a lékařů, naštěstí zůstal při vědomí. Eliášovo zranění by nemělo být vážnějšího charakteru, výsledky rentgenu i CT vyšetření mozku byly negativní. Přesto jej podle kouče Lemairea čeká pauza.

Foto: ČTK/AP

Otřesený Patrik Eliáš zůstal bezmocně ležet na ledě.

Článek

K osudnému střetu došlo v úvodu druhé třetiny, kdy se Eliáš snažil prodrat do útočného pásma. Před modrou čarou mu ale cestu zatarasil zadák Colorada Ryan Wilson a tvrdým úderem ramenem na bradu jej sestřelil k ledu. K útočníkovi New Jersey okamžitě přispěchali doktoři se záchranáři, kteří Eliáše po zhruba pětiminutovém zásahu odvezli do útrob stadiónu na nosítkách. Rozhodčí zákrok hraničící s pravidly trestem neohodnotili.

Eliáš byl po úderu značně otřesený, na ledě dlouho ležel se zavřenýma očima. Uklidnění se částečně dostavilo v době, kdy už ležel na nosítkách. Na znamení, že je při vědomí, zamával přítomným fanouškům. Podle aktuálních zpráv ze zámoří by naštěstí Eliášovo zranění nemělo být vážné. Vyšetření v nemocnici v Denveru neprokázalo vážné zranění hlavy či krku. Přesto jej v nejbližších zápasech nejspíše čeká pauza. "Nevím přesně, jak na tom Patrik je. Vím ovšem, že v současné době není schopen nastoupit do zápasů," prohlásil kouč Ďáblů Jacques Lemaire.

Hráči New Jersey nervózně sledují, jak je Patrik Eliáš nakládán na nosítka.foto: ČTK/AP

Růžička: Hodně nepříjemná zpráva, hned volám do zámoří

Celý incident přidělal vrásky na tváři reprezentačnímu trenérovi Vladimíru Růžičkovi, v jehož seznamu pro olympijské hry figuruje Eliáš jako kapitán. Absence klíčového útočníka by totiž znamenala citelné oslabení. „Je to hodně nepříjemná zpráva,“ reagoval v telefonátu pro Sport.cz, který jej o Eliášově zranění informoval. „Do olympiády ale ještě zbývá hodně času. Okamžitě ovšem zavolám do Kanady a budu si zjišťovat podrobnosti,“ dodal Růžička.

Wilsonův atak na klíčového hráče Devils nezůstal bez odezvy, hned v následném střídání si zadáka Lavin vyhlédl obránce Ďáblů Mark Fraser. Okamžitě shodil rukavice a v pěstním souboji triumfoval.

Český tým na olympijských hrách ve skupině postupně narazí na Slovensko, Lotyšsko a Rusko. Úvodní zápas svěřence Vladimíra Růžičky proti bývalému federálnímu partnerovi čeká 18. února.

Reklama

Související témata: