Hlavní obsah

Českým hokejistům v Kanadě příliš nevěří

Michal Osoba (Vancouver)Sport.czPrávo

Když se v Kanadě mluví o favoritech hokejového turnaje, jméno Růžičkova výběru často neuslyšíte. „Expertů je tady spousta, tvrdí, že Češi mohou překvapit a že hodně bude záležet na Vokounovi,“ tlumočí názory odborníků český atašé ve Vancouveru Luboš Petřík.

Foto: Petr Horník, Právo

Svěřenci kouče Vladimíra Růžičky nejsou řazeni mezi favority.

Článek

Jeho slova potvrzuje i výzkum na vzorku více než tisícovky kanadských respondentů zveřejněný v deníku Globe and Mail. Například u otázky, jaké finále turnaje by si přáli, český tým vůbec nefiguruje. Přes polovinu respondentů sní o zápase o zlato Kanada-USA, třetina by ráda viděla hrát domácí tým s Rusy, 13 procent se Švédy.

Kontinentální rival z USA byl také nejčastější (46 procent) odpovědí na otázku, kdo bude pro Kanadu nejtěžším soupeřem na turnaji, odstup Rusů (34 procent) je ale těsnější. Třetí místo obsadili Švédové s deseti procenty, český celek jako nejnepříjemnějšího protivníka pro domácí označilo sedm procent.

„Kanada tu bude pod takovým tlakem, že nevím, jestli se vůbec dá vydržet,“ tvrdí Petřík. „O turnaj je tu obrovský zájem, lístky na černém trhu se prodávají až za 15 000 dolarů,“ dokládá zájem fanoušků o hokej.

Jasno má veřejnost o brankářské jedničce, 61 procent chce mezi tyčemi vidět Martina Brodeura. A hokejová nátura Kanaďanů se projevila i otázky, kdo by měl zapálit olympijský oheň. Čtvrtina respondentů by tuto poctu svěřila legendárnímu Waynu Gretzkému.

Reklama