Hlavní obsah

Plekanec v NHL září, ale na olympiádě by bral jakoukoliv roli

VANCOUVER

Nikdo z Čechů neposbíral v NHL víc bodů než on. Role Tomáše Plekance v národního týmu se posouvá z pozice pracovitého dříče ke klíčovému hráči útočné vozby. S náskokem vládne kanadskému bodování Montrealu a není divu, že generální manažer týmu Pierre Gauthier vyhlásil jako jeden ze svých klíčových cílů prodloužit s ním smlouvu. A Plekanec si jistě bude moct říct o mnohem vyšší gáži než současných 2,75 miliónu dolarů...

Foto: Christinne Muschi , Reuters

Tomáš Plekanec v dresu Montrealu.

Článek

„Cítím se v pohodě, celou sezónu to šlape bez velkých výpadků,“ skromně hlásí 27letý útočník. Reprezentační trenér Vladimír Růžička už dlouho dopředu avizoval, že s Plekancem počítá do formace s kapitánem Patrikem Eliášem a Martinem Havlátem. „Ale já jsem připravený tu vzít jakoukoliv roli. A jestli to bude dvacet minut za zápas a všechny důležité situace, tak to bude jen super,“ těší se na turnaj.

Ani v klubu si na nedostatečnou vytíženost nemůže stěžovat. „Je skvělé, když má člověk důvěru a hraje hodně a v každé situaci,“ vykládá. „I když zápasů teď bylo moc, v každém jsem měl dost času na ledě, takže únava tady je. Ale máme ještě tři dny, to je dost,“ vykládal Plekanec po příletu.

Olympiáda se s blížícím se startem hokejového turnaje vkrádala do jeho myšlenek čím dál častěji. „Zápasy byly v rychlém sledu, ale různé otázky už k ní směřovaly, takže jsem na ni samozřejmě myslel,“ přiznával kladenský odchovanec. „Ty poslední dny se člověk už stejně musí soustředit na takové věci jako balení,“ vysvětloval.

Brankářskou jedničku Slováků, prvního českého soupeře na turnaji, měl Plekanec na očích v Montrealu každý den. Gólmanu Canadiens Jaroslavu Halákovi poslední zápas proti Philadelphii příliš nevyšel. „Ale tady to budě něco jiného. I když první duel by mohl chytat jako proti Flyers a dobré zápasy ať si nechá napotom,“ rozesmál se Plekanec.

„Ale ten zápas bude strašně důležitý. Přijde mi, že za poslední roky na mistrovství světa podvědomě trochu podceňujeme úvodní zápasy ve skupině, člověk si říká, že rozhoduje až čtvrtfinále. Ale tady do něj chceme jít z prvního místa, proto ten zápas musíme vyhrát,“ burcuje Plekanec.

Reklama