Hlavní obsah

Senzace v superobřím slalomu: Rakušanka Fischbacherová vyhrála, Vonnová až třetí

WHISTLER

Překvapivou vítězkou superobřího slalomu na olympijských hrách se stala Andrea Fischbacherová a získala pro Rakousko ve Vancouveru první zlatou medaili ve sjezdovém lyžování. O 49 setin sekundy porazila Slovinku Tinu Mazeovou, se třetím místem se musela spokojit favorizovaná Američanka Lindsey Vonnová, vítězka sjezdu.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Rakušanka Fischbacherová se stala překvapivou vítězkou superobřího slalomu.

Článek

Jediné české lyžařce na startu Kláře Křížové, která čtvrteční sjezd dokončila s pádem, se závod opět úplně nevyvedl a na vítězku ztratila 6,32 sekundy.

Čtyřiadvacetiletá Fischbacherová dosud vyhrála ve Světovém poháru pouze dvakrát, super-G naposledy před dvěma lety v Sestriere. Z velkých šampionátů má jedinou bronzovou medaili z MS loni ve Val d'Isere rovněž v superobřím slalomu. V letošním Světovém poháru předváděla ale v super-G vyrovnané výkony a v celkovém pořadí je třetí. V posledním super-G před olympiádou ve Svatém Mořici skončila druhá za Vonnovou.

Ve Vancouveru Fischbacherová využila toho, že trať stavěl jeden z jejích trenérů Jürgen Kriechbaum. Spravila si tak náladu po sjezdu, v němž byla čtvrtá jen tři setiny za svou krajankou Elisabeth Görglovou, dnes pátou. A jásat mohou i Rakušané, neboť dosud měli ze čtyř disciplín na olympiádě právě díky Görglové jedinou medaili. Přitom z minulých OH v Turíně si odvezli čtrnáct cenných kovů, z toho čtyři zlaté.

"Nejprve jsem tady byla pořádně smutná, ale řekla jsem si: 'OK, nepovedlo se, ale ještě je přede mnou super-G'. A vidíte, povedlo se!" radovala se vítězka v cíli. Prý má ráda náročné závody, a proto uspěla. "Sice se nám tady zatím moc nedařilo, ale já jsem věděla, že jsem hodně trénovala a že jsme schopna zajet dobrý výsledek. Věřila jsem si a splnila jsem si sen," prohlásila.

Stejně jako v celém dosavadním průběhu olympijských sjezdových závodů organizátoři připravili náročnou trať, při které lyžařky musely v plných rychlostech hodně rychle přesazovat oblouky a rychle zatáčet v silných kompresích. Opět upadla mimo jiné Italka Daniela Merighettiová, která nedojela kvůli pádu sjezd i kombinační sjezd. Cíl nevidělo patnáct lyžařek z 53 startujících.

"Byla to šílená trať, bylo to náročné a bylo třeba pracovat naplno od začátku až do konce," uvedla Fischbacherová. Vonnová přiznala, že moc neriskovala. "Když jsem jela přes ty náročné pasáže, tak jsem ubrala plyn," řekla Američanka. "Dnes jsem se s tou tratí nevypořádala úplně nejlépe," připustila Vonnová, jež si před olympiádou poranila holeň, ale dokázala se zotavit.

Letos v této disciplíně už v předstihu vyhrála Světový pohár a předvedla výbornou jízdu. V cíli to dlouho vypadalo, že jako první americký lyžař po 58 letech získá na jedné olympiádě dvě zlaté medaile, ale Fischbacherová i Mazeová v závěru elitní třicítky byly proti.

"Cítila jsem, že jsem dnes nebyla tak agresívní jako při sjezdu," přiznala Vonnová, která vyhrála sjezd, ale potom upadla v kombinačním slalomu při útoku na další zlato. "Prohrála jsem si to málo aktivní jízdou," řekla Američanka, která ve Vancouveru pojede i zbývající disciplíny obří slalom a slalom.

Slovinka Mazeová, stříbrná medailistka z obřího slalomu na loňském MS, se postarala o první slovinskou sjezdařskou medaili od Lillehammeru 1994. "Je to, jako kdybych vyhrála," uvedla šťastně.

Ženy - superobří slalom:
1. Fischbacherová (Rak.) 1:20,14, 2. Mazeová (Slovin.) -0,49, 3. Vonnová (USA) -0,74, 4. Schnarfová (It.) -0,85, 5. Görglová (Rak.) -1,00, 6. Stygerová (Švýc.) -1,11, 7. Recchiaová (It.) -1,29, 8. M. Rieschová (Něm.) -1,32, 9. Mancusová (USA) -1,36, 10. Jacquemodová (Fr.) -1,63, ...29. Křížová (ČR) -6,32.

Reklama

Související témata: