Hlavní obsah

Loučení se zesnulým Kumaritašvilim se zúčastnil i sáňkařský vítěz Loch

BAKURJANI

Šéf organizačního výboru olympijských her ve Vancouveru John Furlong, majitel zlaté medaile Felix Loch a prezident Mezinárodní sáňkařské federace Josef Fendt a další funkcionáři se v úterý přišli poklonit k hrobu Nodara Kumaritašviliho. V gruzínském Bakurjani se k uctění sáňkaře, jenž zahynul několik hodin před zahájením olympijských her, konal církevní obřad.

Foto: Shakh Aivazov, ČTK/AP

Matka Nodara Kumaritashviliho u hrobu svého syna.

Článek

"Cítíme utrpení rodiny, zvlášť jeho rodičů. Zdejší lidé ukázali, jak moc Nodara milovali," uvedl Furlong, který považoval setkání s rodiči zesnulého sáňkaře za svou povinnost.

Úterní ceremonie se konala přesně 40 dnů po Kumaritašviliho tragické smrti v tréninku, což je v souladu s rituály gruzínské ortodoxní církve. Obřad zahájil kněz modlitbou a poté místní muži zpívali nad hrobem mladého sáňkaře tradiční chorály.

Otec zesnulého David Kumaritašvili v proslovu mimo jiné uvedl, že by smrt jeho syna neměla odradit mladé lidi od sáňkařského sportu. "Tragická smrt mého syna nesmí zastavit rozvoj tohoto sportu," řekl bývalý sáňkař, jenž byl mistrem bývalého Sovětského svazu.

Šéf Gruzínského olympijského výboru Georgij Nacvlišvili potvrdil, že by horské vesničce Bakurjani měla na Kumaritašviliho památku vyrůst dráha. Její stavbu by měl finančně podpořit i Mezinárodní olympijský výbor. Bakurjani je bývalým tréninkovým centrem sovětských sportovců a bylo součástí uvažované kandidatury sousedního Bordžomi na pořádání ZOH 2014.

Kumaritašvili zahynul poté, co po nezvládnutí poslední zatáčky vylétl v rychlosti téměř 145 km/h z olympijské trati ve Whistleru a narazil do ocelových nosníků. Policejní vyšetřování nehody ještě neskončilo.

Reklama