Hlavní obsah

Federace dokončila závěrečnou zprávu o úmrtí gruzínského sáňkaře na OH

Prezident Mezinárodní sáňkařské federace (FIL) Josef Fendt si uvědomuje, že jeho sport čeká po únorové tragédii na olympijských hrách boj o vylepšení image. Dlouholetý šéf federace to řekl na závěr dvoudenního jednání, na němž FIL dokončila závěrečnou zprávu o vyšetřování úmrtí Gruzínce Nodara Kumaritašviliho na dráze ve Whistleru.

Foto: ČTK/AP

Havárie gruzínského sáňkaře Nodara Kumaritašviliho.

Článek

"Musíme pracovat na tom, abychom plně obnovili image našeho sportu a také důvěru v něj," řekl agentuře AP Fendt s tím, že funkcionáři by stále měli být připraveni dělat víc, aby ochránili závodníky. "Nikdy si nesmíte myslet, že už se na bezpečnosti nedá nic vylepšit," dodal.

Fendt spolu s dalšími členy vedení FIL předá v pondělí Mezinárodnímu olympijskému výboru v jeho sídle v Lausanne závěrečnou vyšetřovací zprávu o Kumaritašviliho úmrtí. Na jejím vytvoření se po prostudování záznamů kanadské policie podílel i generální sekretář federace Svein Romstad, podle nějž neexistuje pouze jedna příčina tragédie.

"Je to mix několika různých záležitostí. Snažili jsme se být při vysvětlení toho, co se stalo, co nejpragmatičtější," uvedl Romstad. Jednadvacetiletý Gruzínec zemřel poté, co byl v tréninku těsně před oficiálním zahájením her v rychlosti téměř 145 km/h vymrštěn z dráhy a narazil do ocelového nosníku.

Mezinárodní olympijský výbor by měl detaily zprávy zveřejnit koncem příštího týdne, poté co s nimi seznámí Kumaritašviliho rodinu.

Reklama