Hlavní obsah

Největším strašákem ZOH v Turíně je ubytování

PRAHA

Tři měsíce zbývají do zahájení zimních olympijských her, které bude od 10. do 26. února hostit italský Turín. Pořadatelé zatím ve všech směrech předčili negativní očekávání. Samotné centrum her i další střediska, kde se bude bojovat o olympijské medaile, totiž připomínají velké staveniště. "Situace je skutečně na pováženou," říká František Dvořák z Českého olympijského výboru, který dějiště navštívil před necelým měsícem a každý týden dostává z Itálie čerstvé zprávy.

Článek

"Sportoviště jsou celkem připravena," pokračuje šéf české mise pro Turín. Bez většího otálení však upozorňuje, že do optimální podoby mají daleko. "Pokud vím, tak kritický úsek v sáňkařském korytu, který byl na vině u mnoha karambolů, už by měl být předělaný a momentálně by mělo dojít na testovací jízdy. Ale třeba zázemí hokejové haly je hodně špatné. A její okolí? To je jako po výbuchu atomové bomby," nevěřícně kroutí hlavou Dvořák. Nechce však jen kritizovat. "Třeba biatlonový areál je velmi pěkný. Vše je i o lidech, kteří na práce dohlížejí a mají to pod kontrolou."

V Sestriere je jen hrubá stavba

Při otázce na ubytování se však téměř orosí. Olympijské vesnice pro sportovce jsou totiž v katastrofálním stavu. "Třeba v Bardonecchii, kde bude Aleš Valenta a Nikola Sudová, to tak zlé není, ale v Sestriere je situace hodně neutěšená. Tam byla při naší návštěvě hrubá stavba. A to už vůbec nemluvím o nedostatečné kapacitě tamních zařízení. A povzbudivě nevypadala ani vesnice v Turíně," nechápavě kroutí hlavou Dvořák.

Zejména v Sestriere, centru pro sjezdové disciplíny, vyhlíží situace hodně beznadějně. "Pořadatelé už začali do dvoulůžkových pokojů přidávat palandy. Budou z toho problémy. Bude to na úkor pohodlí, regenerace, hygieny i třeba možností sušení oblečení. Jednoznačně se tím zhoršují podmínky pro sportovce, o nichž především by olympiáda měla být," zlobí se Dvořák. Nejde jen o problém české výpravy. Stejně na tom jsou i Rakušané, Němci a další.

Na vině je i Mezinárodní olympijský výbor

Vinu dává český zástupce částečně i zástupcům Mezinárodního olympijského výboru. "Při podpisu smlouvy o pořádání her si nezjistili, že kapacita je nedostačující," říká zástupce české výpravy, která by mohla dosáhnout rekordního počtu. V Salt Lake City 2002 bylo 78 sportovců. Nyní jich 67 splnilo nominační kritéria, další o ně usilují a nejsou vyloučena ani takzvaná jmenná pozvání. Konečnou podobu výpravy schválí ČOV až 15. ledna. "Organizátoři nás přitom už nyní nutí oznámit finální počet lůžek," posteskne si Dvořák.

Podle informací, které pronikly z organizačního výboru, v rozpočtu pro pořádání chybí pětatřicet miliónů eur, tedy v přepočtu přibližně miliarda korun. Nikoho proto nepřekvapilo, když slavnost na počest sta dnů zbývajících do zahájení her pořadatelé odvolali. "Přitom to měla být jako tradičně obrovská show plná významných hostů," upozorňuje Dvořák.

Cestu do Turína po vlastní ose nedoporučuje

Není ani divu, že při všech problémech zůstává velkou tajenkou dopravní obslužnost v místě konání jednotlivých bojů o medaile. "Z toho jsem byl vážně hodně vyděšený. Přístupové komunikace byly rozhrabané, teprve se začínalo s jejich rozšiřováním. Samozřejmě jsem laik, ale jsem z toho dost nervózní," vypráví Dvořák.

Propustnost při očekávaném návalu fanoušků bude prakticky nulová, a tak už jsou nyní nachystána naprosto razantní opatření. "Návštěvníci musí počítat pouze s kyvadlovou hromadnou dopravou. Českým příznivcům bych cestu po vlastní ose nedoporučoval," radí Dvořák.

Jednu malou výjimku budou mít turisté, kteří budou ubytování přímo v Sestriere, Bardonecchii, Pragelatu či dalších vysokohorských střediscích. "Dostanou speciální potvrzení proti dokladu o ubytování. V den soutěží však stejně platit nebude. Ostatní auta se do oblasti přes striktní filtry už na dálnicích vůbec nedostanou."

Doipngový hříšník může v Itálii i do vězení

Problémy s dopravou však výčet olympijských nástrah nekončí. Itálie totiž vyznává velmi tvrdý postup proti užívání dopingových látek. V krajním případě může být sportovec podezřelý z pozitivního nálezu klidně trestně stíhán a vězněn.

"V praxi to znamená, že policie může kdykoli vletět do vesnice a hledat zakázané látky, což považuji za hrubé porušení soukromí. Navíc Itálie podepsala antidopingové konvence, takže nevidím důvod, proč by jejich naplňování nemělo být respektováno na jejím území. Já sám jsem zastáncem maximálního pronásledování hříšníků, ale tohle už zachází daleko," míní Dvořák. Zda však při jednání MOV se zástupci italské vlády dojde k dohodě o pozastavení platnosti přísného zákona proti dopingu, netuší. "Žádné zprávy zatím nemám."

Reklama

Související témata: