Hlavní obsah

Dům pro hokejisty v Turíně ještě nestojí

PRAHA

Českým hokejistům připadne v olympijské vesnici v Turíně dům číslo dvanáct. Ubytovací prostor s kapacitou šestatřiceti lůžek ale ještě nestojí, k vidění je zatím jen v plánech architektů.

Článek

"Turín je zatím jedno velké staveniště, dokončena je tak třetina budov ve vesnici. Jsme trochu nervózní, aby to Italové za toho čtvrt roku všechno stihli dodělat," připouští manažer národního týmu Zbyněk Kusý. "Zatím je naše bydlení k vidění jen na papírech. Obsadíme čtyři patra a s tím, jak bylo vše nakresleno, jsme mohli být spokojeni," tvrdí.

Trenér plánuje další inspekci

Reprezentační kouč Alois Hadamczik si byl nedávno Turín osobně prohlédnout, aby poznal, co jej i hráče při turnaji čeká. "Na olympiádě jsem nikdy nebyl, tak jsem chtěl vědět, v jakém prostředí budou hráči bydlet, jak daleko to budou mít na stadión i jaké se nabízejí možnosti regenerace. Předložený plánek domu ve vesnici mě uspokojil a ani se nebojím, že by to nestihli dodělat, vše mají smluvně ošetřeno," míní trenér.

Z hal, kde se bude hrát, viděli Hadamczik s Kusým na vlastní oči jen menší areál Esposizioni, kde běžně probíhají veletrhy. Hlavní aréna Palasport Olimpico pro 12 tisíc lidí se totiž v době jejich návštěvy teprve dokončovala a premiéru zažije až v těchto dnech. Česká strana plánuje ještě jednu inspekci. "Těžko se hledá termín, vyrazíme asi koncem ledna. Nemá smysl tam jezdit dřív. Potřebujeme vědět, jak to tam Italové budou mít nachystané těsně před začátkem," soudí Kusý.

Spartánské podmínky

Už nyní je ale jasné, že ubytování nenabídne žádný přepych, spíš než luxusní hotel připomíná studentské koleje. V základní verzi dvoulůžkového pokoje nenajdete víc než postele, velkou skříň, noční stolek a skromnou koupelnu s toaletou. "Je to ve srovnání se světovými šampionáty trochu spartánské, ale určitě s tím nemáme problém. Pokoje i celé zázemí hokejistům každopádně plánujeme vylepšit, už jsme zajistili i prodloužené postele," míní generální sekretář hokejového svazu Martin Urban.

Na všech pokojích se tak objeví televize i přípojky na internet pro počítače. Maséři s sebou stejně jako na všechny velké akce povezou videokazety či DVD s osvědčenými českými filmy. K dispozici budou elektronické šipky a třeba i hra Člověče, nezlob se. "Snažíme se mít připravené různé alternativy zábavy, vždyť ve vesnici budou hokejisté skoro dva týdny," přiznává Urban.

Hráči z NHL budou putovat z Milána

Vedení hokejové části olympijské výpravy chce ještě získat aktuální informace o stavu turínské dopravy. Podle organizátorů by například cesta na stadión měla trvat dvacet minut, ale Kusý se obává, aby to nebylo podstatně více. "Stejně až na místě ale zjistíme, jak bude vše fungovat. Snadné nebude ani zajistit transfer z letiště. Hráči působící v zámoří totiž budou přistávat postupně v Miláně a musí ujet dalších 160 kilometrů do střediska her, což je horší situace, než byla při hrách v Naganu," vysvětluje Kusý.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články