Hlavní obsah

Turín je za dveřmi: v neděli vzplane olympijský oheň

PRAHA

V neděli v antické Olympii vzplane olympijský oheň pro únorové hry v Turíně. Na historickém místě, kde se v roce 776 před naším letopočtem konaly vůbec první olympijské hry, tak začne štafeta s pochodní, která vyvrcholí 10. února při slavnostním zahájení jubilejní dvacáté zimní olympiády.

Foto: Internet

DEFAULT TITLE

Článek

Oheň bude zažehnut pomocí soustavy zrcadel a po nedělním ceremoniálu se bude olympijská štafeta deset dní pohybovat po řeckém území, kde 534 běžců absolvuje celkem 2006 kilometrů.

Do hostitelské země se dostane 8. prosince, kdy prezident Carlo Azeglio Ciampi v Římě převezme pochodeň a předá ji prvnímu běžci na italském území, olympijskému vítězi v maratonu Stefanu Baldinimu.

V rámci olympijské štafety na chvíli utichne i tradiční rivalita mezi římskými fotbalovými kluby AS a Laziem, pochodeň si totiž předají kapitáni těchto týmů Francesco Totti a Paolo di Canio. Na Svatopetrském náměstí požehná ohni papež Benedikt XVI. a mezi deseti tisíci běžců se objeví i módní návrhář Giorgio Armani a všichni italští olympijští vítězové z posledních dvou her.

Posledním běžcem možná Tomba

Pochodeň urazí během 64 dnů celkem 11.300 kilometrů a vedle Řecka a Itálie zavítá také do Slovinska, Rakouska, Švýcarska a Francie. Zástavkami štafety budou i dějiště dřívějších olympijských her Cortina d'Ampezzo a Albertville. Cortinu štafeta navštíví přesně padesát let po zahájení her v roce 1956, tedy 26. ledna, a do francouzského střediska, kde se olympiáda konala v roce 1992, se dostane 6. února.

Jméno posledního běžce pořadatelé tradičně úzkostlivě tají. Podle čtvrtečních informací deníku Gazzetta dello Sport je nejžhavějším kandidátem na tuto poctu bývalý slavný slalomář Alberto Tomba. Dočkat by se mohly i sjezdařka Deborah Compagnoniová nebo běžkyně na lyžích Stefania Belmondová.

Reklama