Hlavní obsah

Olympijský oheň vzplál z náhradního zdroje

OLYMPIA (Řecko)

Ve starobylé řecké Olympii v neděli vzplál olympijský oheň pro únorové zimní hry v Turíně. Kvůli nepříznivému počasí se však hlavní kněžce, herečce Theodoře Siarkuové, nepodařilo pochodeň zapálit tradičním způsobem pomocí soustavy zrcadel, ale musela použít náhradní plamen ze čtvrteční generální zkoušky.

Článek

Z posledních tří letních a zimních her se při slavnostním ceremoniálu podařilo zažehnout pochodeň plánovaným způsobem jen jednou - loni před aténskou olympiádou. Kvůli špatné předpovědi počasí se však i aktéři dnešní slavnosti začali připravovat na možnost, že nebudou moci využít sluneční paprsek.

"Všechno může zkazit jediný mrak," řekla v sobotu Siarkuová. Prosby hlavní kněžky o sluneční paprsek řecký bůh Apollón nevyslyšel, a tak organizátoři museli sáhnout k náhradnímu řešení a použít plamen, který pro jistotu udržovali již od čtvrteční zkoušky.

Jako první pochodeň převzal tyčkař Kostas Filippidis, štafetového běhu se zúčastní deset tisíc osobností. Na řeckém území bude putovat oheň do čtvrtka 8. prosince, než jej letadlo dopraví do Říma. Během 64 dnů urazí pochodeň celkem 11 300 kilometrů, zimní olympijské hry v Turíně začnou 10. února.

Reklama