Hlavní obsah

V Turíně se budou rozdávat medaile s dírou uprostřed

TURÍN

Olympijští medailisté získají příští rok v Turíně cenné kovy připomínající tradiční americké koblihy - s otvorem uprostřed. Podobu medailí ve středu na závěr dvoudenní inspekce zástupců Mezinárodního olympijského výboru (MOV) zveřejnili turínští pořadatelé.

Článek

"Jsou to nádherné medaile. Představují přesně to, co jsme od Itálie očekávali - kreativitu," řekl předseda koordinační komise MOV Jean-Claude Killy.

Jednoduchý design cenných kovů nabízí logo turínské olympiády na jedné straně, na druhé jsou obrázky znázorňující různé sporty a disciplíny. Medaile jsou na rudých hedvábných stuhách, které jsou provlečeny otvorem uprostřed.

"Kolo jako olympijské kruhy či symbolický prsten vítězství. Medaile s prázdným místem uprostřed rovněž odhaluje místo na hrudi, pod ním pulzuje srdce a život," uvedli pořadatelé olympijských her v oficiálním prohlášení.

Na výrobě jedné medaile se podílí šest až osm lidí, proces trvá deset hodin. Na olympijské hry bude připraveno 1026 cenných kovů, na paralympijské hry jich bude potřeba 648. Vytvořeno bude navíc 35 tisíc pamětních medailí.

Reklama

Související témata: