Hlavní obsah

Hokejový tým pro olympiádu: Marek Malík

PRAHA

Zimní olympijské hry v italském Turíně jsou pomalu za dveřmi a jednou z nejsledovanějších událostí bude bezesporu hokejový turnaj. Redakce Sport.cz se proto rozhodla přinášet čtenářům pravidelně profily všech členů českého týmu. Poprvé si na reprezentačním turnaji seniorů pod hlavičkou IIHF zahraje obránce Marek Malík.

Článek

Nejurostlejší hráč české olympijské nominace bude výstrahou všem soupeřům vyznávajícím tvrdý a nekompromisní styl hokeje. Pozor si na něj budou dávat především Kanaďané a Američané, jenž jeho hru dobře znají z NHL. Tam Malík už několik let potvrzuje svou extratřídu, v reprezentaci ale přitom debutoval teprve v loňském roce.

Jako junior byl přitom i díky skvělé fyziognomii velkým příslibem do budoucna. Zahrál si na dvou mistrovstvích světa hráčů do 20 let, do NHL jej draftoval Hartford a v mateřských Vítkovicích s ním počítali jako stabilním hráčem. On ale toužil hrát NHL a na podzim roku 1994 odešel do kempu Hartfordu.

Rok ve Švédsku

Za první dva roky však poznal atmosféru NHL všehovšudy v osmi zápasech, jinak hrál celou dobu na farmě ve Springfieldu. Tehdejší trenér Hartfordu Paul Maurice dal českému zadákovi pořádnou šanci až v sezóně 1996/97, kdy odehrál v prvním týmu 47 zápasů. Jenže pak se neshodl s vedením týmu na nové smlouvě a uzavřel angažmá ve švédském Malmö.

Ani před ročníkem 1998/99 to nevypadalo, že by se měl do NHL vrátit, a nastoupil dokonce v jednom zápase extraligy znovu za Vítkovice. Přesto se nakonec do zámoří vrátil a zamířil do Caroliny, kam se mezitím klub z Hartfordu přestěhoval. V dresu Hurricanes zažil finále Stanley Cupu v roce 2002, ale už po pár měsících od historického úspěchu klubu musel tým opustit. V listopadu téhož roku byl vyměněn do Vancouveru za Jana Hlaváče.

Lener mu šanci nedal

V kanadském celku Malík zažil svou nejúspěšnější sezónu v NHL, v ročníku 2003/04 byl nejlepším hráčem celé soutěže ve statistice plus/minus značících pobyt na ledě při vstřelených a obdržených brankách. I proto měl slíbenu účast na světovém šampionátu v Praze a Ostravě, jenže kouč Lener si nakonec jeho nominaci rozmyslel. Premiéry v národním týmu se tak dočkal až těsně před Světovým pohárem 2004.

Během výluky NHL se Malík vrátil domů a pomohl Vítkovicím do semifinále play-off. Po sezóně pak podepsal tříletou smlouvu s New York Rangers a rozšířil českou komunitu týmu z Manhattanu. U Rangers patří Malíkovi jedna z klíčových rolí za útočnou řadou Jaromíra Jágra a pravidelně hraje přesilovky i oslabení.

Reklama

Související témata: