Hlavní obsah

Naděje pro Turín: Šárka Záhrobská

PRAHA

Sezónu jako hrom prožila během loňské zimy sjezdařka Šárka Záhrobská. Úspěšný rok vygradoval na světovém šampionátu v italské Santa Caterině, kde česká lyžařka šokovala v den svých dvacátých narozenin ziskem bronzové medaile. Podaří se jí zaskočit soupeřky i v olympijském Turíně?

Foto: REUTERS

Češka Šárka Záhrobská při slalomu v závodě Světového poháru v americkém Park City.

Článek

Záhrobská se svým úspěšným vystoupením v Itálii zapsala do historie českého alpského lyžování, před sjezdařkou narozenou v krkonošském Benecku dosud žádný závodník medaili na světovém šampionátu nezískal. V polovině února se bude talentovaná lyžařka snažit vyrovnat Olze Charvátové, která přivezla v roce 1984 bronz ze zimní olympiády v Sarajevu.

Sama Záhrobská doposud nepřipustila, že by ji olympiáda zvláštním způsobem motivovala. "Předtím je nepočítaně závodů Světového poháru. Na olympiádě jsou tři, to je nepatrná součást sezóny," prohlásila před začátkem zimy, v níž poprvé okusí atmosféru nejvýznamnějšího sportovního svátku.

Těžko ale uvěřit, že by jí nechávaly myšlenky na olympiádu zcela chladnou. Zvlášť, když její hvězda rok od roku stoupá. Poprvé na sebe Záhrobská upozornila v patnácti letech, kdy na žákovském MS vyhrála slalom. O dva roky později už sbírala zkušenosti na světovém šampionátu dospělých.

Sny se stále mění

V roce 2003 se poprvé představila ve Světovém poháru a na mistrovství světa vybojovala deváté místo v kombinaci. A ve sportovním růstu neustala. "Můj sen se neustále mění. V šestnácti jsem si přála být nejlepší Češkou a prodrat se do svěťáku. Když jsem v něm byla, chtěla jsem do první třicítky. Pak pravidelně bodovat. Pak do patnáctky. A potom... Teď vím, že už můžu i vyhrát," vyprávěla loni po mistrovství světa.

V letošním roce se české reprezentantce podařilo prosadit do elitní desítky ve Světovém poháru jen dvakrát, nikde ale není psáno, že se v Turíně nezrodí další překvapení. "Musím se na to cítit. Když mi sedne trať a bude štěstí, tak proč ne," ví sama Záhrobská.

Hádanka, zda se české alpské lyžování dočká po dvaadvaceti letech další olympijské medaile, bude rozřešena nejpozději 22. února, kdy program sjezdařek uzavře v Sestriere Záhrobské nejparádnější disciplína - slalom.

Reklama

Související témata: