Hlavní obsah

Na každého olympionika připadne šest bezpečnostních pracovníků

TURÍN

Bezpečnost během olympijských her v Turíně bude zajišťovat 15 000 vojáků a policistů, na každého sportovce jich tak připadne šest. Vláda vyčlenila podle italských zdrojů na ochranu účastníků zimní olympiády dvacet miliónů eur, podobnou sumu navíc zaplatí obce, kde se jednotlivé soutěže uskuteční.

Foto: PRÁVO/Dorian Hanuš

Ilustrační foto.

Článek

Činnost tisícovek vojáků a policistů bude koordinovat národní informační centrum pro zimní olympiádu pod vedením římského policejního šéfa Franceska Taglienteho, který bude v přímém spojení s ministrem vnitra Giuseppem Pisanuem.

Každý divák bude muset projít jedním z 950 detektorů kovů, připraveny budou i stovky speciálních fotoaparátů, s jejichž pomocí se budou obličeje fanoušků porovnávat s mezinárodními seznamy hledaných osob. Zvláštní letka pak bude zajišťovat dodržování bezletového prostoru nad Turínem a okolím.

Nebezpečí teroristických útoků hrozí podle odborníků především ze strany islámských fundamentalistů, protože Itálie patří mezi země, které mají vojenské jednotky v Iráku, a už se v minulosti s výhružkami setkala.

Bezpečnostní složky navíc chtějí zabránit protestům ekologických aktivistů, kterým se nelíbí výstavba vysokorychlostní železnice mezi Turínem a francouzským Lyonem. Příznivci radikální levice jsou zase nespokojeni s účastí výrobce nápojů Coca-Cola, který je jedním z hlavních olympijských sponzorů, a jejich protesty už několikrát narušily průběh štafety s pochodní.

Reklama