Hlavní obsah

Naděje pro Turín: Tomáš Verner

PRAHA

Jediného zástupce bude mít na zimních olympijských hrách v Turíně české krasobruslení. Devatenáctiletý Tomáš Verner v únoru poprvé okusí atmosféru bojů pod pěti kruhy, kam se probojoval díky vítězství v dodatečné kvalifikaci v říjnu loňského roku.

Článek

Českobudějovický závodník prožíval závěr vídeňské kvalifikace v poněkud nervózní atmosféře. "Byl jsem nervózní, protože odstup od nepostupových příček nebyl velký," přemítal po soutěži. Svou jízdu ale zvládl a zajistil si první ze šesti postupových míst. "V té jízdě byla kvalita, ale pořád je co vylepšovat," komentoval loni na podzim svůj výkon.

Mladý český krasobruslař už ví, jak chutná pozice v elitní desítce starého kontinentu, poprvé dosáhl na 10. místo na ME v roce 2004 a letos v lednu se umístil na šampionátu v Lyonu na stejné příčce. Ve Francii se přitom natahoval po nejlepším výsledku v kariéře, když po krátkém programu figuroval na sedmém místě. Tři pády z volné jízdy jej ale srazily o tři příčky níž. "Tohle desáté místo beru jako velké zklamání. Neměl jsem svůj den," povzdechl si svěřenec trenérky Vlasty Kopřivové po šampionátu.

Smolnou jízdu odstartoval nepovedený pokus o premiérově zařazený čtverný toeloop, který Verner umí skočit jako druhý Čech po Petru Barnovi. V soutěžním provedení jej ale zatím nezvládl. "V tréninku už mi slušně vycházel, nebylo to jen padesát na padesát. Jsem rád, že jsem ho zařadil v soutěži, už ho jednou musím skočit," říkal bojovně písecký rodák, jenž brusle obul poprvé v pěti letech.

Další příležitost zařadit se po bok největších hvězd, v jejichž výbavě je čtverný skok samozřejmostí, bude mít český reprezentant právě v Turíně. Jak se popere se světovou konkurencí, uvidíme 14. a 16. února, kdy jsou na programu jízdy mužského programu. Možná, že náš mladík připraví příjemné překvapení nejen sobě, ale také konkurenci.

Reklama

Související témata: