Hlavní obsah

Verner bude v Turíně jako sám voják v poli

PRAHA

České krasobruslení může velebit Tomáše Vernera. Nebýt jeho, tak na turínské olympiádě ostrouhalo. Devatenáctiletý sólista po promaroděné minulé sezóně chytil formu v hodině dvanácté a na podzim z poslední možné kvalifikace pronikl do soutěže pod pěti kruhy. Osamocen tak tvoří nejhubenější část výpravy, další sporty jsou zastoupeny v olympijské reprezentaci alespoň dvěma závodníky.

Článek

Svěřenec trenérky Vlasty Kopřivové, jenž se už dříve nechal slyšet, že svou kariéru by rád vyšperkoval olympijskou medailí, před Turínem však na ni ještě nedozrál. Nedávno na mistrovství Evropy v Lyonu se usadil na konci elitní desítky.

Asi má na to, aby v ní zakotvil také v Turíně, i když přibude zámořská a asijská konkurence, ale s tou podmínkou, že nepošramotí jízdu třemi pády jako v Lyonu a prodá za vysokou cenu u rozhodčích, co umí.

"Musím všechno vyskákat. Kondičně jsem na tom dobře. Se silami jsem vydržel až do konce," odnesl si poučení pro Turín z lyonského ledu mladý muž, jenž zbrojí na olympiádu stejně jako před čtrnácti lety Petr Barna v pražské krasobruslařské hale v Havlíčkových sadech. Jeho předchůdce pak v Albertville vyválčil bronz. Od této doby naše piruety na další drahý olympijský kov čekají.

Turín nejspíš zažije bitvy o čtyři sady medailí (sportovní dvojice, taneční páry, muži, ženy) mezi ruskými borci a zbytkem světa. Že letitá velmoc z východní Evropy je na ZOH parádně nachystána už předvedla tento měsíc na šampionátu starého kontinentu. Na něm posbírala šest medailí včetně všech zlatých, kterými se ozdobili Slucká, Pljuščenko, sportovní dvojice Totmjaninová-Marinin a tanečníci Navková-Kostomarov.

Krasobruslení se prosadilo do programu ZOH již v roce 1924 v Chamonix, ale tehdy bez měření sil tanečních párů. Ty se dostaly ke slovu až o 52 let později v Innsbrucku. Mimo Barny dosavadní medaile pro tehdejší Československo získali také Karol Divín (1960 - stříbro), Hana Mašková (1968 - bronz), Ondrej Nepela (1972 - zlato) a Jozef Sabovčík (1984 - bronz).

Reklama