Hlavní obsah

Turín zasypával sníh, pak ho zaléval déšť

PRAHA

Šéf české olympijské mise František Dvořák už pracuje v dějišti letošních zimních olympijských her. V sobotu zařídil všechny náležitosti v Turíně a v neděli vyrazil do Alp.

Článek

"Je to tady zatím hodně hektické. V sobotu jsme vstávali v šest hodin ráno a končili v osm večer. Na akreditačním mítinku jsme ale dokázali zařídit změnu nominace skokanů a Antonín Hájek, který se musel podrobit operaci kýly, je definitivně nahrazen Borkem Sedlákem. Samozřejmě jsme zkontrolovali i akreditace a přihlášky všech ostatních členů výpravy," říkal Právu do telefonu František Dvořák.

Zavřená dálnice

Dalším úkolem pro něj a jeho tři spolupracovníky, kteří již také dorazili do dějiště her, bylo převzetí ubytovacích prostor pro turínskou část výpravy, tedy hokejisty, rychlobruslařky a krasobruslaře. "Není to jen o kontrole pokojů, postelí, židlí a příslušenství. Musíme převzít také ložní výbavu a třeba i ručníky. Všechno musí odpovídat našim požadavkům, nic nesmí chybět," připomněl Dvořák, podle nějž Turín už olympijsky ožívá.

"Potkáváme tu emisary dalších zemí, například Slováky, Němce, Švédy. Na konci ledna se vesnice otevřou pro sportovce." Situaci ale komplikovalo počasí, sever Itálie zasypal v sobotu sníh. "Kvůli kalamitě bylo zavřené letiště a také dálnice nahoru do Alp," prozradil Dvořák.

Kamión s desítkami beden vybavení české výpravy ale do Turína dojel. "Část jsme složili přímo ve vesnici a se zbytkem měl vyrazit do zbývajících dvou vesnic v horách, jenže musel čekat několik hodin, než se podařilo alespoň částečně zprůjezdnit dálnici, a teprve pak mohl vyjet. Ještě v sobotu pozdě večer jsme vůbec nevěděli, zda někde neuvízl. Přitom tady v Turíně začalo po setmění pršet," líčil Dvořák situaci. V neděli česká mise vyrazila do Alp k převzetí ubytovacích prostor ve vesnicích Bardonecchia a Sestriere. "Tam nás čekalo nejvíc práce, protože tu bude bydlet jednak nejvíc českých sportovců, ale sídlí tu i naše mise. A to musíme ještě vyrazit do Francie zkontrolovat Český olympijský dům v Brianconu," líčil Dvořák.

Nedělní návštěva

Ještě do Turína za ním přijel manažer Katky Neumannové Josef Jindra, jenž také potvrdil, že v alpských střediscích nadělal čerstvý sníh spoustu starostí. "Co nás potěšilo ještě méně, byla zpráva, že připravená ubytování včetně toho pro prezidenta Klause ještě nejsou dokončená a všude pracují sbíječky. Italové teprve finišují, ale všechny neustále ujišťují, že to stihnou," povzdechl si šéf mise.

Na neděli večer si nachystal návštěvu Kateřiny Neumannové, která už týden v Itálii trénuje. "Je v pohodě a to je moc důležité. Schůzka s ní byla vítaným zpříjemněním. V pondělí budeme makat nanovo, aby vše před příjezdem našich sportovců bylo v pořádku," loučil se Dvořák.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články