Hlavní obsah

Sáňkař Hyman si při olympijském tréninku přivodil otřes mozku

CESANA

Český sáňkař Jakub Hyman měl v úterním tréninku na olympijské dráze v Cesaně nehodu, při které utrpěl otřes mozku. Start dvacetiletého závodníka na hrách v Turíně by ale neměl být ohrožen, Hyman byl připraven již ve středu odpoledne opět trénovat. Závod je na programu v sobotu.

Foto: Český olympijský výbor

Jakub Hyman

Článek

Hyman havaroval v nejtěžší pasáži nové dráhy, která je považovaná za jednu z nejnebezpečnějších na světě. Ze sedmnácté zatáčky vyjel pozdě a v osmnácté spadl. "Škrtnul jsem zleva, zazmatkoval a saně se dostaly do smyku. Na konci mě to vyhodilo do bednění a shodilo ze saní," řekl dnes Hyman novinářům. "Udělal školáckou chybu," doplnil vedoucí sáňkařů Jindřich Zeman.

Hyman se praštil do hlavy, má zhmožděné koleno, rameno a loket. "Byl to těžší pád, při kterém utrpěl lehčí otřes mozku. Žádné následky z toho ale neměl," řekl dopoledne ČTK hlavní lékař českých olympioniků Jaroslav Větvička. Rodáka z Jablonce nad Nisou, který by měl v Turíně startovat na své první olympiádě v kariéře, okamžitě na místě prohlédl tamní lékař. Večer a dnes ráno vyšetřil reprezentanta také Větvička. "Vše je v pořádku. Ani nezvracel," dodal lékař české výpravy.

Trénink neošidil

Další trénink si proto Hyman nehodlal při své olympijské premiéře nechat uniknout. "Jdu na to. Je málo času a do závodů zbývají ještě čtyři tréninkové jízdy," plánoval neohroženě další start.

Jeho úterní pád nebyl nic proti tomu, co se mu stalo před čtrnácti měsíci. Velká jizva na krku mu bude navždy připomínat pád v tréninku na závody světového poháru v Oberhofu. Tehdy nezvládl sedmou zatáčku v osmdesátikilometrové rychlosti, vyletěl do vzduchu, spadl z třímetrové výšky a roztříštil si šestý krční obratel. Hrozilo mu ochrnutí od ramen dolů. Lékaři mu vzali štěp z kyčle a obratle mu spojili titanovým plátem.

Léčil se tři měsíce

Nehoda se stala v prosinci roku 2004, tři měsíce trvala rehabilitace, ale vrátil se na saně, o čemž nikdy nepochyboval. "Cétéčko ukázalo, že jsem v pořádku a můžu začít tělo postupně zatěžovat. Doktoři mi říkali, že jsem blázen. Já jsem říkal, že ten sport mám rád a že to nevzdám," řekl tehdy sáňkař deníku Sport.

Reklama