Hlavní obsah

Bauer: Nadával jsem jim, ať mě střídají... Nechtěli

Víc než polovinu nedělního kombinovaného závodu běžců na lyžích na 15+15 km táhl v olympijském Pragelatu Lukáš Bauer. Český závodník bohužel nepřesvědčil žádného ze soupeřů k trháku a ve finiši se nakonec utopil na desátém místě. "Neměl jsem jinou možnost. Ze skupiny bych se pak těžko dostával," říká Bauer v rozhovoru pro Právo.

Článek

Odtáhl jste více než polovinu závodu na vedoucí pozici. Jste z desátého místa hodně zklamaný?Jsem velice zklamaný. Nejvíc mě mrzí, že ostatní soupeři byli dost líní a báli se jít dopředu. Dokonce jsem jim i česky nadával, aby mě někdo vystřídal nebo se mnou šel do trháku. Nikdo nechtěl, všichni se báli a vezli se ve skupině. Já se snažil to natáhnout, oni se jen dívali a vezli.

Jednu chvíli to vypadalo, že dáte Italu Piller-Cottrerovi facku...Tak to vůbec ne! Vyříkávali jsme si jen názor na taktiku. Snažil jsem se ho přesvědčit, že spolu máme na to, abychom ostatním ujeli. On nechtěl, bál se. Říkal, že je to moc brzy. Přitom se tady dalo ujet.

Neměl jste se také schovat ve skupině?To je těžké. Někdo si třeba myslí, že jsem jel takticky hloupě, ale já jsem jiného názoru. Neměl jsem jinou možnost. Ze skupiny bych se pak těžko dostával. Nejsem sprinter, moje šance byla v tom ujet. Jít do toho sám by byl nesmysl. Bohužel se nikdo nechtěl přidat. Někteří se objevovali občas v popředí za mnou, většina se ale vezla ve skupině a šetřila síly na finiš.

Dopředu vám ale přijel pomoci Jiří Magál...To bylo fajn. Domluvili jsme se, že na začátku kopce do toho půjdeme společně. Vím, že Jirka nemá takové zrychlení, tak jsem se snažil ty ostatní zabrzdit, aby si Jirka udělal náskok. Doufal jsem, že ho pak doženu a odpoutáme se spolu nebo maximálně s Pillerem, který jel pořád za mnou. Jirka bohužel neměl dostatečnou rychlost, zbrzdil ho pak i problém s hůlkou, takže se to nepodařilo a zůstal jsem vpředu zase sám.

Věřil jste, že na této trati, kde už jste vyhrál, můžete zajet dobrý výsledek?Věřil jsem tomu po loňských zkušenostech. Doufal jsem, že se startovní pole roztrhá, jenže to se nestalo. Tentokrát se jelo na mokrém sněhu a závod byl o to náročnější. Rozdíl v tom, kdo kolik musí dát do závodu síly vpředu a nebo ve skupině, byl hodně znát. Kopce stály hodně sil, ve sjezdech a údolích se dalo odpočinout. Loňská trať byla navíc i svým odlišným profilem, přeci jenom snazší.

Myslel jste reálně i na medaili?Na tu jsem myslel po celou dobu přípravy a dnes také. Jenže ten průběh závodu byl proti mně. Přitom formu mám. Dnes nemohu říct, že jsem neměl štěstí, jel jsem sám proti veliké přesile.

Na tu jste v závěru už neměl...Bohužel. Navíc mi překážel Rakušan Botvinov, s Vittozem jsem se dostal do kolize a on mi zničil lyži. Navíc mi ubývaly síly, už jsem spíš bojoval s kopcem, než se soupeři. Desáté místo nevypadá špatně, ale já jsem opravdu zklamán. Věřím, že tu ještě zajedu něco lepšího.

Reklama