Hlavní obsah

Hokejisté se slétají do Turína, brankáři jsou kompletní

TURÍN

Česká hokejová reprezentace se postupně slétává do dějiště olympijských her v Turíně. Do Itálie již dorazilo kompletní brankářské trio, obránci Marek Židlický s Tomášem Kaberlem a útočníci David Výborný, Martin Erat, Rostislav Olesz a Jan Bulis.

Článek

Sněhová bouře v New Yorku oddálila příjezd čtveřice hráčů Rangers v čele s Jaromírem Jágrem, kteří by se v Turíně měli objevit až dnes večer. Na tréninku, který se uskuteční v hlavní hale Palasport Olimpico od 20:00, by se měli objevit. Nikdo však netuší, jak se na nich podepíše devítihodinové čekání na newyorském letišti.

Jako první dorazila do olympijské vesnice dvojice Dominik Hašek, Tomáš Kaberle, která se akreditovala krátce po desáté hodině. "Cesta byla v pořádku, žádné zpoždění jsem neměl. Bylo to stejné jako vždy, když letíte přes oceán," řekl novinářům Hašek. Vyhnuly se mu sice problémy s počasím, ale nedorazila mu výstroj. Vedení týmu věří, že do večerního tréninku se tuto komplikaci podaří vyřešit.

Hokejisty zaskočilo slunné počasí

Hokejisty v Itálii přivítalo slunečné počasí, což je trochu zaskočilo. "Připadali jsme si, jako kdybychom letěli na letní olympiádu," řekl s úsměvem Výborný, který na loňském světovém šampionátu dovedl reprezentaci jako kapitán ke zlatým medailím. V Turíně bude zřejmě tuto úlohu zastávat Robert Lang.

V americkém tisku přitom nedávno vyšel rozhovor s Výborným, kde bylo chybně uvedeno, že "céčko" na dresu bude mít i na olympiádě. "S autorem článku jsem mluvil a on se mi omluvil. Bylo to v pohodě. Nehledal bych v tom žádný problém," pousmál se jednatřicetiletý útočník Columbusu.

Výborný je jedním z mála hráčů, kteří měli v poslední době zdravotní problémy. Spoluhráč ho trefil pukem do obličeje, český reprezentant si díky tomu připsal vítězný gól, ale moc do smíchu mu nebylo. "Naštěstí je to dobré a odnesl to jen zub. Ještě to bolí, ale hlavní je, že jsem neměl zlomenou čelist," uvedl Výborný. V první chvíli ho napadlo, že přijde o svou premiérovou účast na olympiádě.

Židlický se chce dobře vyspat

Bezprostředně po akreditaci a krátkých rozhovorech s novináři se hokejisté vydali do olympijské vesnice, aby se po náročné cestě alespoň krátce prospali. "Snad se to rychle srovná. Uvidíme. Večer půjdu krátce na led a pak je hlavní, abych se večer dobře vyspal," řekl Židlický, který cestu z Nashvillu přes Atlantu do Milána strávil většinou sledováním televize a konverzací s reprezentačními kolegy. Vedle spoluhráčů Vokouna a Erata se k nim na přestupu přidali Výborný a Olesz.

Podle Erata by se náročné cestování na hokejistech nemělo moc projevit. "Jsme na to v NHL zvyklí. Jediným problémem bude časový posun, ale za dva dny se to snad setřese," řekl Erat, kterého potěšilo hlavně to, že jeho zavazadla dorazila v pořádku. "Nejdůležitější je, že přišly hokejky a bágly," řekl zlínský hokejista působící v Nashvillu.

Reklama