Hlavní obsah

Janda mi teď nevěří, tvrdí trenér skokanů Bajc

PRAGELATO

Důvěra mezi skokanem na lyžích Jakubem Jandou a trenérem českých reprezentantů Vasjou Bajcem je nalomená. Bajc to řekl v rozhovoru s českými novináři před odjezdem týmu do Francie, kam závodníci po olympijském závodu na středním můstku v Pragelatu vyrazili za odpočinkem.

Článek

Vedoucí muž Světového poháru Janda obsadil v nedělní soutěži třinácté místo. Podle Bajce je problém v sebevědomí a důvěře. "Nevěří si stoprocentně. A mám pocit, že po tom, co se všechno stalo v posledních dnech, nevěří ani mně. Nejsme si tolik blízko jako dřív. Je mezi námi jiný vztah," citoval ho dnes deník Sport.

Přesto slovinský trenér věří, že jeho svěřenec může na velkém olympijském můstku uspět. "Možná vám připadá, že je daleko od formy, co měl na vítězném Turné čtyř můstků. Já si myslím, že ne. Na velkém můstku může mít Kuba klidně medaili. Měl na ni už v neděli," řekl Bajc.

Bajc reagoval na zákulisí českého skoku

Uznal, že vztahům s Jandou mohlo uškodit jeho prohlášení, že do Turína nepojede. Bajc tak krátce před hrami reagoval na spory v zákulisí českého skoku. Důvodem rozbouřené atmosféry byly neshody mezi zástupci svazu a Jandys Teamem, v němž jsou například bývalý skokan a nynější Jandův rádce František Jež nebo otec české jedničky Milan Janda. Podle tisku šlo v tomto sporu o peníze od sponzorů.

"Sportovec má negativní pocit, když slyší, že trenér nechce přijet na olympiádu. Jsem taky jen člověk. Dělám chyby. Když mám špatný pocit, nechci se do toho tlačit," prohlásil Bajc.

I přes Jandův výsledek na středním můstku dál tvrdí, že jeho svěřenec je na tom nyní fyzicky lépe než na Turné. "Na Jakubovi se projevil stres z Turné čtyř můstků. Udělal výborné výsledky, ale zároveň to přináší únavu. V neděli byl hrozně nervózní, přemotivovaný. Zkusím udělat vše, abych ho zklidnil. Když začínáte přemýšlet negativně, je to špatné," uvedl Bajc.

Monte Carlo může prospět

Výlet do okolí Monte Carla může podle jeho názoru skokanům jen prospět. "Kluci se nebudou zabývat olympiádou. Zůstaneme u moře," dodal trenér, který ještě neví, zda český tým povede i v další sezoně. "Skok v Česku bude pokračovat se mnou i beze mě," uvedl Bajc, jenž prý nedostává slíbené peníze.

Sám Janda doufá, že mu tři dny odpočinku před dalším závodem pomohou. "Doufám, že se mi do pátku podaří získat zpátky svoji náladu z přelomu roku a že se vrátí vám dobře známý Jandys. Musím se zvednout a jít odhodlaně do dalších bojů," uvedl v prohlášení zveřejněném na serveru skoky.cz.

Uznal, že na jeho neúspěšném nedělním vystoupení měla zásadní podíl psychika. "V posledním měsíci se toho kolem mne, trenéra Vasji Bajce i celého úseku skoku odehrálo hodně, bohužel negativního. Pokoušel jsem se s tím vyrovnat, ale ještě jsem všechno úplně nepřekonal. Dneska ale vím, že nejsem sám, komu se první závod na olympijském středním můstku příliš nevyvedl," dodal Janda.

Reklama