Hlavní obsah

Bauer stříbrný, Estonci nám zase vyfoukli zlato

PRAGELATO

Běžec na lyžích Lukáš Bauer se dočkal olympijské medaile. V pátečním závodu na 15 kilometrů klasickou technikou vybojoval stříbro, když nestačil jen na Estonce Andruse Veerpala. Pětatřicetiletý veterán potvrdil neuvěřitelnou fazónu estonských běžců na olympijských tratích v Pragelatu a přidal další nejcennější kov ke dvěma zlatým Kristiny Šmigunové.

Článek

"Je to super! Když jsem běžel v posledním kopci a hlásili mi, že Ročev a Angerer jsou za mnou, začal jsem věřit, že by to na medaili mohl být, ale nepřemýšlel jsem na jakou. Měl jsem toho dost, protože v té chumelenici to bylo strašně náročné," říkal po závodě stříbrný Lukáš Bauer.

"Stál jsem pod posledním kopcem a jen jsem na Lukáše křičel: ,Medaile!, Medaile!´ Běžel výborně takticky. V posledním stoupání někteří soupeři hodně ztráceli, on ne. Až tady jsem uvěřil v medaili," radoval se trenér Miroslav Petrásek.

Dokonce i vedl

Z devadesáti devíti startujících vyrazil Bauer na trať jako sedmý od konce. Chumelilo, vál silný vítr. "Když jsem viděl to počasí před startem, říkal jsem si, že je to špatné, ale po prvním hlášení mezičasu jsem byl spokojený a hlavně se mi běželo dobře. Věděl jsem, že nesmím přepálit začátek a neplýtvat silami, abych zvládl závěrečné stoupání ve druhém kole," přiznal Bauer.

Po dvou kilometrech měl až osmnáctý čas, ale s minimálním odstupem. Viditelně se rozbíhal a postupně zvyšoval tempo. Na 4,9 km už mu naměřili čtvrtý nejlepší čas.

V polovině závodu, kolem 7,5 km, dokonce vedl. "To mi vůbec nikdo neřekl," kroutil hlavou Bauer. Pozici, slibující jednu z medailí už opustil jen na okamžik asi tři kilometry před cílem, ale v závěrečném stoupání se vrátil na druhou příčku a tu už si udržel. Do cílové rovinky vbíhal mohutně povzbuzován českými fanoušky a v tu chvíli už bylo jasné, že o medaili nepřijde. Už ho mohl předstihnout jen mohutně finišující Němec Tobias Angerer, ale nedokázal to.

Druhý český běžec Petr Michl neměl svůj den, není také až tak dobrý klasik. "Nešlo mi to a drhlo. Šlapal jsem stopu. Trápil jsem se. Pro padesátku mi to moc nenapovědělo, už jsme aklimatizovaní, takže nadmořská výška mi nedělá problém," řekl Petr Michl, který uzavíral ve výsledkové listině šestou desítku.

Veerpalu nenašel soupeře

Estonec Andrus Veerpalu sice celý rok nebyl výsledkově vidět, ale před Hrami zmizel ze Světového poháru a připravoval se ukrytý před celým světem podobně jako jeho krajanka Šmigunová. Závod rozběhl velmi rychle, v jeho polovině už vedl a jen Bauer se ho dokázal držet na distanc pěti až sedmi sekund.

O bronz si to rozdali Rus Vassilij Ročev s Angererem, který nakonec rozhodl v rovince. "Pro německý tým i mne osobně to je veliký úspěch a velmi si cením i vítězství nad Ročevem," liboval si Tobias Angerer.

"Cítil jsem velmi dobrou formu a dnes mi závod sedl perfektně, i když počasí a podmínky byly velice těžké," lakonicky konstatoval Adrus Veerpalu, když už nad Pragelatem zase svítilo polední slunce. Překvapením klasické patnáctky byl totální propadák Norů. Nejlepší z nich Frode Estil skončil sedmnáctý.

Běh na lyžích, muži - 15 km klasicky
1. Veerpalu (Est.) 38:01,3, 2. Bauer (ČR) -14,5, 3. Angerer (Něm.) -19,2, 4. Ročev (Rus.) -23,1, 5. Mae (Est.) -33,9, 6. Olsson (Švéd.) -37,5, 7. Schlütter (Něm.) -43,4, 8. Tauber (Rak.) -48,2, 9. Novikov (Rus.) -1:13,7, 10. Jauhojärvi (Fin.) -1:14,0, 11. Södergren (Švéd.) -1:15,8, 12. Sommerfeldt (Něm.) -1:15,9, 13. Valbusa (It.) -1:17,5, 14. M. Fredriksson (Švéd.) -1:17,8, 15. Vittoz (Fr.) -1:26,0, ... 59. Michl (ČR) -4:52,7.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články