Hlavní obsah

Sjezdař Aamodt se zapsal čtvrtým zlatem do olympijské historie

Nor Kjetil Andre Aamodt se dočkal na olympiádě své jubilejní dvacáté medaile z vrcholných soutěží. Legendární lyžař na trati v Sestriere vyhrál superobří slalom a obhájil vítězství ze Salt Lake City. Druhého v pořadí Rakušana Hermanna Maiera porazil Aamodt díky čisté a technicky takřka dokonalé jízdě o třináct setin sekundy. Třetí skončil Švýcar Hoffmann.

Foto: čtk

Nor Aamodt získal zlatou medaili v Super G.

Článek

Aamodt tak získal už osmou olympijskou medaili, z nichž polovina má zlatou hodnotu, což se dosud žádnému sjezdaři v historii olympijských her nepodařilo. Norský fenomén vyhrál už superobří slalom na olympiádě v Albertville v roce 1992, zlatou medaili má také z kombinace z minulých her v Salt Lake City.

A právě kombinační závod v Sestriere čtyřiatřicetiletý norský lyžař vynechal, neboť si na začátku nedělního sjezdu, v němž nakonec skončil těsně čtvrtý, poranil kolenní vazy. Dal přednost odpočinku a léčení, vynechal i tréninky, což se mu nakonec vyplatilo.

Dvacet Aamodtových medailí

"Je to skvělý pocit, právě kvůli takovým chvílím tento sport miluji," nechal se v cíli slyšet Aamodt. "Byl jsem vždycky sportovec - bojovník. A jsem moc rád, že jsem měl to štěstí, být na vrcholných soutěžích párkrát na bedně," řekl s úsměvem v narážce na jedinečnou sbírku dvou desítek medailí z olympiád a mistrovství světa.

Světový šampion Bode Miller z USA se ani ve svém třetím startu na olympiádě cenného kovu nedočkal, třebaže platil za jednoho z největších favoritů. Krátce po startu najel do jedné z bran tak agresivně, že ji trefil čelem. Přestože hrozící pád ještě dokázal neuvěřitelně ustát, vyjel z dráhy a závod nedokončil.

Záhrobský nejlepší z našich

Boj o medaile původně odstartoval podle plánu v 11:00, avšak po sedmnácti jezdcích byl kvůli špatnému počasí a viditelnosti přerušen. Nový start byl několikrát odložen a všichni sjezdaři se znovu vydali na trať až ve 14:45.

Nejlepším z českých sjezdařů byl na dvaatřicátém místě Petr Záhrobský, který na vítěze ztratil 3,05 sekundy. O dvě místa za ním skončil Kryštof Krýzl, Martin Vráblík byl osmatřicátý. Ondřej Bank se nevešel do jedné z bran a závod nedokončil.

Muži - superobří slalom:
1. Aamodt (Nor.) 1:30,65, 2. Maier (Rak.) -0,13, 3. Hoffmann (Švýc.) -0,33, 4. Guay (Kan.) -0,43, 5. Svindal (Nor.) -0,45, 6. Büchel (Licht.) -0,57, 7. Macartney (USA) -0,58, 8. Bourque (Kan.) -0,62, 9. Rahlves (USA) -0,72, 10. Reichelt (Rak.) -0,74, 11. Dénériaz (Fr.) -0,84, 12. Cuche (Švýc.) -0,85, 13. Fill (It.) -0,89, 14. Kjus (Nor.) -1,14, 15. Šporn (Slovin.) -1,19, ...32. Záhrobský -3,05, 34. Krýzl -3,55, 38. Vráblík (všichni ČR) -4,25, 40. Babušiak -4,76, 46. Heimschild (oba SR) -5,93, Bank (ČR) nedokončil.

Reklama